16 / 04 / 2024

Damga vergisi kira sözleşmesi 2013!

Damga vergisi kira sözleşmesi 2013!

Damga vergisi kira sözleşmesi 2013 yılında binde 1,89 oranı ile hesaplanıyor. 1 Ocak 2013 yılında güncellenen mevzuata göre belirlenen damga vergisi oranları aşağıda yer alıyor...




Damga vergisi kira sözleşmesi 2013!


Damga vergisi kira sözleşmesi, 31.12.2004 tarih ve 25687 (3. mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Kanunlarının Yeni Türk Lirasına Uyumu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 5281 sayılı Kanun’un 8. maddesi ile 488 sayılı Kanun’a ekli (2) sayılı Tablo’nun “Ticari ve Medeni İşlerle İlgili Kağıtlar” bölümüne eklenen 31 numaralı fıkrasında şöyle açıklanıyor:


Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenamelerinin damga vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.


Bu fıkra ile iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin dernek ve vakıflarca yerleşim yeri olarak veya gerçek kişilerce mesken olarak kiralanmasına ilişkin kira mukavelenameleri istisna kapsamına alınmıştır. Örneğin, bir tacirin iktisadi işletmesine dahil olmayan gayrimenkulünü bir gerçek kişiye kiralaması durumunda, buna ilişkin kira sözleşmesi damga vergisinden istisna olacak, ancak iktisadi işletmesine dahil bir gayrimenkulünü bir gerçek kişiye kiralaması durumunda söz konusu kira sözleşmesi damga vergisine tabi olacaktır.


Aynı bölümün 32 numaralı fıkrasında da; gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenamelerinin damga vergisinden istisna olduğu belirtilmiş olup, bu fıkra ile iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin gelir vergisinden muaf esnaf, gelir vergisinden muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri tarafından işyeri olarak kiralanması durumunda buna ilişkin kira sözleşmeleri istisna kapsamına alınmıştır.


Damga vergisi kira sözleşmesi 2013 bilgilerine göre kira sözleşmeleri damga vergisi oranı yıllık kira bedelinin binde 1.89'u olarak belirlendi. 


Buna göre, 2013 yılında düzenlenen her kira sözleşme nüshası için kiracı veya ev sahibi söz konusu yıllık kira bedelinin binde 1.89'unu damga vergisi olarak vergi dairelerine ödüyor.



Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı!
Konut kira sözleşmelerinde damga vergisi!
İşyeri kira sözleşmesi damga vergisi oranı!
Mesken kira kontratında damga vergisi oranı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön