20 / 04 / 2024

Danıştay, Seyrantepe için “yeniden görüşülsün” dedi

Danıştay, Seyrantepe için “yeniden görüşülsün” dedi

Seyrantepe Stadı için Danıştay 6'ncı Dairesi'nin “yeniden görüşülsün” demesi akıllara “iptal mi” sorusunu getirdi



Yapımı yılan hikâyesine dönen Seyrantepe Stadı için Danıştay 6'ncı Dairesi'nin verdiği şok karar 'Yeni bir iptal olur mu?' sorusunu gündeme getirdi. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nin açtığı imar planı iptali davasını reddeden İstanbul 9'uncu İdare Mahkemesi'nin kararını bozan Danıştay 6'ncı Dairesi, dava konusu nazım imar planının yürürlükteki 1/100000 ve 1/50000 ölçekli planlara uygun olup olmadığı hususu göz önünde bulundurularak İdare Mahkemesi'nce yeni bir karar verilmesini istedi. 26 Aralık 2008 tarihli kararı bozulan 9'uncu İdare Mahkemesi, 16 Haziran 2007 onay tarihli 1/5000 ölçekli nazım imar planının uygunluğunu yeniden görüşecek. 6'ncı Daire'nin 8 Aralık 2009 tarihli kararının bir iptal kararı olmadığını dile getiren  TOKİ  Emlak Daire Başkanı Ali Seydi Karaoğlu "Yalnızca planın yeniden irdelenmesini, davanın yeniden görüşülmesini istiyorlar' dedi. TOKİ'nin bu sonuç ilgili karar düzeltmesine başvurduğunu da ifade eden Karaoğlu, "Hiçbir sıkıntı olmaz. Hiçbir tereddüdü yok. Gayet rahatız" açıklamasını yaptı.

'DÜZELTMEYE BAŞVURDUK'
Ali Seydi Karaoğlu, Danıştay 6'ncı Dairesi'nin kararıyla ilgili tashihe gittiklerini belirterek, "Karar düzeltmesi için başvuruda bulunduk" dedi. Yargı sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Karaoğlu, şöyle konuştu: "İtirazımız kabı edilmezse, mahkeme yeni bir karar verecek. Plan iptal edilebilir, dava reddedilebilir. Avukatlarımızın verdiği bilgiye göre, mahkeme süresince yada plan iptal edilse bile inşaat durmaz. Çünkü ayrıca ruhsatın iptali gerekli.”

'Yürütmeyi durdurma söz konusu deği
Karar dün gündeme gelince Galatasaray Spor Kulübü de bir açıklama yaptı. Kulübün resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Mimarlar Odası tarafından, Seyrantepe Stadı ile ilgili imar planı değişikliğinin iptali istemiyle açılan davaya ilişkin, İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nce verilen 26 Aralık 2008 tarihli ret kararı, Mimarlar Odası tarafından temyiz edilmiştir. Kararda, söz konusu davanın bir üst ölçekli imar planlarının incelenerek yeniden görüşülmesi için dosya İstanbul 9'ncu İdare Mahkemesi'ne geri gönderilmiştir. Açıkça görüleceği üzere Seyrantepe projesinin iptali veya yürütmenin durdurulması söz konusu olmayıp, 2 ay önceki karara dayandırılarak haber yapılması manidardır, inşaat, herhangi bir duraksama olmadan, iş programına uygun olarak devam etmektedir."

Neden iptali isteniyor?

Seyrantepe Stadı'nın inşa edildiği arazi, 16 Haziran 2007 onay tarihli 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğiyle spor ve sağlık tesisleri, turizm, ticaret ve park alanı olarak ayrıldı. Ancak söz konusu dönemde yürürlükte olan 1/1000000 ölçekli il çevre planı düzenine göre, bu arazi 'ağaçlandırılacak alan' olarak görülüyor.

Bugün yürürlükte olan 1/100000'lik planda Seyrantepe arazisi stadyum ve sağlık alanı olarak görülse de, 1/5000'lik plan bundan önce değiştirildiği için iki planda uyuşmazlık var.

'Sami Yen bana yakışır sıkı çalışıp asılacağız'

TOKİ Başkanı'nın 1 milyar doları bulan fiyat beklentisini 'afaki' bulsalar da, gayrimenkul sektörünün devleri gözünü Ali Sami Yen Stadı'na dikti. Aşçıoğlu, "Sıkı çalışıyorum. Burası bana yakışır; asılacağız"
derken, Sinpaş ve Ağaoğlu da ihaleyle ilgilendiklerini açıkladı.

Ali Sami Yen Stadı arsasının en geç gelecek hafta Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından satışa çıkarılacağının açıklanmasından sonra talipler ortaya çıkmaya başladı. 34 bin metrekarelik arsanın hemen yanındaki Likör Fabrikası arsasının ihalesini de kazanan konsorsiyumun başında olan Aşçıoğlu înşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, "Ali Sami Yen bana yakışır. Sıkı çalışıyoruz, asılacağız" dedi. Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Mutlaka ilgileniriz" şeklinde konuşurken, Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da, "Kız güzel olursa talip oluruz. Bu kız güzel" yorumunu yaptı.

ELİMDE O KALIR'
TOKÎ Başkanı Erdoğan Bayraktar'm fiyatın 1 milyar dolara çıkmasmı öngördüğünü açıklamasına ilişkin, "O rakamlar mümkün değil. Yandaki arsa bize 415.7 milyon liraya ihale edildi" diyen Aşçıoğlu, "Likör arsası 24 bin metrekare ve 2.5 emsali var. 34 bin metrekarelik Ali Sami Yen'de ise 2 emsal var. Bu kadar fiyat farkı olamaz" dedi. Aşçıoğlu, "Likör arsasında yargı süreci sürüyor ama adalet tecelli edecek. Kaybetsek bile, en azından elimizde Ali Sami Yen kalır. Hasılat paylaşımı ihalesine gireriz. Arsaların birleşmiş hali için hazır bir projemiz de var" diye konuştu.
 

FARUK ÇELİK:
"Fiyattan bağımsız düşünürsek mutlaka ilgileniriz. Piyasa koşutları önemli."

YAŞAR AŞÇIOĞLU:
"TOKI burayı söylediği fiyata yakın satarsa çok büyük başarı olur."

ALİ AĞAOĞLU:
"Arazi çok iyi bir yerde. Tabii ilgileniriz; ancak fiyat ve şartlar çok önemli."

Menekşe Ataselim/Habertürk


Geri Dön