19 / 04 / 2024

Darbe girişimi konut satışlarını etkilemedi!

Darbe girişimi konut satışlarını etkilemedi!

Darbe girişiminin yaşandığı Temmuz ayında gerileyen konut satışları, Ağustos’ta fırladı. Temmuz ayına göre yüzde 41 artışla 114 bin 751 konut satıldı. Kampanyalar satışı tetikledi.



Türkiye genelinde konut satışları, ölü sezon olarak kabul edilen Ağustos ayında atılım yaptı. Temmuz ayında  darbe girişimi nedeniyle azalan konut satışları Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 41 artışla 114 bin 751’e ulaştı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 artış oldu.


Ağustos’ta yaşanan artışta, Emlak Konut GYO ve GYODER üyelerinin başlattığı yüzde 0.70 faiz ve 120 ay vadeli kampanyanın da büyük payı oldu. Bu kampanyalar kapsamında 5 bin konut satıldı ancak teslim aşamasında olanlar tapuya yansıdı. Sektördeki birçok konut firmasının da bu kampanyanın şartlarını birebir uygulaması, Ağustos’ta satışlara hareket getirdi. Ayrıca bankaların faiz oranlarını 60 ay vadede yazde 1’in altına çekmesi kredili satışları Ağustos 2015’ten sonra ilk kez yükselişe geçirdi.


826 bin konut satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Temmuz ayında darbe girişimi nedeniyle yüzde 15.8 düşen konut satışları, Ağustos’ta yeniden tırmanışa geçti. Ekonominin darbe girişiminden etkilenmediğini gören konut yatırımcısı, alım kararını yalnızca bir ay ertelemiş oldu. Ağustos’ta yapılan 114 bin 751 adetlik satışla birlikte 8 aylık satışlar toplam 826 bin 893’e ulaştı. Bir önceki yılın Ocak-Ağustos döneminde 844 bin 132 konut satışı yapılmıştı.


Ağustos’ta konut firmalarının faiz indirmesinin yanı sıra bankaların 60 aylık vadede faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekmesiyle ipotekli konut satışlar artışa geçti. Kredili satışlar Ağustos’ta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 artarak 36 bin 458’e yükseldi. Toplam konut satışları içinde payı yüzde 31.8 olarak gerçekleşti. 

 

Yabancı geri adım attı

Yabancılara yapılan konut satışları Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26 azalarak 1.512 oldu. Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 390 konut ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 370 konutla Antalya, 111 konutla Bursa, 108 konutla Trabzon, 86 konutla Yalova ve 77 konutla Aydın takip etti. Geçen ay en çok alım yapan 267 konutla Irak vatandaşları oldu. Irak’ı sırasıyla, 173 konut ile Suudi Arabistan, 155 konut ile Kuveyt, 117 konut ile Rusya Federasyonu izledi.


5 bin konut kampanyayla satıldı


Darbe girişimi konut satışlarını etkilemedi!


GAYRİMENKUL ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Emlak Konut GYO’nun  geçen ay başlattığı tarihi kampanyasına destek vermek için “Gayrimenkulde Güç  Birliği, Daha Güçlü Türkiye” adıyla düzenledikleri kampanya kapsamında 2 bin civarında konut satışı yaptıklarını açıkladı.


Torun, “Emlak Konut da bir o kadar satış yaptığını bildirdi. Demek ki 5 bin gibi bir konut talebi alınmış, bu da yüzde 10’luk bir satış yapıldı anlamına geliyor. Yıllara baktığımızda Ağustos, en düşük konut satışı yapılan aylardan biridir. Bu kampanya ile tarihi en yüksek satış oranlarına ulaşıldı” diye konuştu. Çok başarılı bir kampanya dönemi geçirdiklerini ifade eden Torun, kampanya kapsamında metrekaresi 4-7 bin lira arasında olan segmentte çok ciddi talep yaşandığını, 100 metrekarelik 400-700 bin lira arasındaki dairelere ciddi talep olduğunu bildirdi. Kampanya, 15 Ekim’e kadar devam edecek.


Akşam 




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Ağustos ayı Konut Satış İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları 2016 Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 41, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 oranında artarak 114 bin 751 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 17 bin 503 konut satışı ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul'u 12 bin 300 konut satışı ile Ankara, 6 bin 419 konut satışı ile  İzmir  izledi.


VADELER UZADI

Kampanyaların artması ve bankaların faizleri aşağıya çekmesinin olumlu etkileri de izlendi. Nakit ve şirket bünyesinde kredilendirme yöntemiyle satılan konutlar Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 oranında artarak 78 bin 293 oldu. İpotekli konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 artarak 36 bin 458'e yükseldi. Kredi kullanarak konut alanlar vadeyi de uzattı.


53 BİN 784'ü YENİ

Satılan konutların 53 bin 784'ünü yeni konutlar oluşturdu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46,9 olarak belirlendi.


Yabancı düşüşü geçici

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 azalarak bin 512 oldu. Yabancıya satıştaki düşüşün moralleri bozmayacağına dikkat çeken sektör temsilcileri, yabancıların yakın zamanda Türkiye'den yeniden konut alımını hızlandıracağını aktardı. Müteahhitler, birçok yabancının alım için beklediğini de söyledi.


Balıkesir'de ev fiyatı arttı

Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle hazırlanan ve 68 il, 242 ilçe ve bin 202 mahalleyi kapsayan ağustos ayı emlak endeksi açıklandı. Reidin tarafından hazırlanan endekse göre satılık konutta fiyatların en çok arttığı il geçen yıla göre yüzde 2.26 artan Balıkesir'de gerçekleşti. Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok arttığı şehir yüzde 2.56 ile Bursa oldu.


Müteahhitler stokları eritti

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, 60 bin konutluk stokun yüzde 10'unu sattıklarını söyledi. Torun, “Kampanya kapsamında 2 bin civarında konut satışı yaptık. Emlak Konut'ta bir o kadar satış yaptığını bildirdi. Bu da 60 bin stokluk konutun yüzde 10'unun satıldığı anlamına geliyor" dedi.




Emine AÇAR/Yeni Şafak


Geri Dön