18 / 04 / 2024

DASK bölgeleri!

DASK bölgeleri!

Yıllık olarak düzenlenen DASK sigortası için ödenecek miktar, DASK bölgelerine göre değişkenlik gösteriyor. DASK bölgeleri için haberimizi inceleyebilirsiniz...



DASK bölgeleri!

Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi içerisinde yer alıyor. Depremin ve yarattığı maddi zararların ülkemizin birçok yerinde yaşanması nedeni ile DASK sigortası zorunlu bir sigorta niteliği kazanmıştır.


Yıllık olarak yaptırılan ve sürenin dolması halinde tekrar gereken miktarın ödenmesi ile yenilenmesi gereken DASK sigorta bedeli, DASL deprem bölgeleri ne göre ve DASK yaptırılacak yapının yapısal özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor.


DASK deprem sigortası hesaplamaları, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatlarına göre hesaplanıyor. Belirlenen sigorta bedeli, tarife fiyatı ile çarpıldığı takdirde DASK fiyatı bulunuyor.


DASK yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar..

* Çelik, betonarme ve karkas yapılar: I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44

* Yığma kagir yapılar: I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50

* Diğer yapılar: I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58


DASK sigortası hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri ise, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aşağıdaki gibidir..

* Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

* Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

* Diğer Yapılar: 260 TL 


DASK bölgeleri..

1. derece deprem bölgeleri:

İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Kırşehir, Kırıkkale.


2. derece deprem bölgeleri:

İstanbul, Tekirdağ, Zonguldak, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Bitlis, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Afyon, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Çankırı, Çorum.


3. derece deprem bölgeleri:

Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Ankara, Konya, Eskişehir, Antalya, İçel.


4. derece deprem bölgeleri:

Edirne, Kırklareli, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ankara, Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Adana.


5. derece deprem bölgeleri:

Aksaray, Konya, Karaman, Niğde.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön