18 / 04 / 2024

DASK günde 40 kuruşa sigorta yapıyor!

DASK günde 40 kuruşa sigorta yapıyor!

Deprem sigortasının maliyeti deprem riskine göre değişiklik gösterecek, toplu sigorta da ise yüzde 20 indirim yapılacak




Yeni Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kanunu yarın yürürlüğe girerken, zorunlu deprem sigortasının vatandaşa maliyeti de merak konusu oldu. 


DASK'ın maliyeti, deprem riskine göre değişecek. Birinci derece deprem bölgesinde yıllık 151 TL'ye mal olacak sigorta için günde 40 kuruş ödenecek. Toplu sigorta yaptırılırsa yüzde 20 ilave indirim gündeme gelecek. DASK, internet üzerinden de yapılacak.


DASK YOKSA ELEKTRİK VE SU DA YOK 

DASK Başkanı Selamet Yazıcı, HABERTÜRK'e yaptığı açıklamada, yeni kanunun 18 Ağustos itibariyle yürürlüğe girmesiyle birlikte, belirledikleri eylem planlarını adım adım hayata geçireceklerini söyledi. Yazıcı, zorunlu deprem sigortası bilincini geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirterek, "Bir yandan toplumsal bilinçlendirme çalışmaları yaparken diğer yandan yeni yasayla birlikte uygulanacak olan sigorta kontrol uygulamalarını etkinleştirmeye çalışacağız. Bu çalışmalar önümüzdeki dönemde daha somut sonuçlar vermeye başlayacağına inanıyoruz. Özellikle elektrik ve su abonelik işlemlerinde sigorta kontrolü uygulamasının başlaması ile birlikte yıl sonu artış oranının geçen yıla kıyasla daha yüksek olmasını bekliyoruz" dedi. 


KİRACI KİRADAN DÜŞEBİLİR

Yazıcı, Afet Sigortaları Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle elektrik ve su idarelerindeki abonelik işlemlerinde zorunlu deprem sigortası poliçesi şartı geldiğini anımsatarak, yasanın mevcut abonelere böyle bir şart getirmediğini, poliçe şartının sadece yeni abonelikler için aranılacağını kaydetti. 


Yazıcı, ''Yasanın uygulamaya başlanmasıyla kiracılar ev sahiplerinden konutun zorunlu deprem sigortasını yaptırmalarını isteyebilecek, gerekirse kiracılar ödeyip bu primi aylık kiralarından düşebilir'' dedi.


KİRACI DEĞİŞİMLERİ DE TAKİBE ALINACAK

Yazıcı, yeni yasanın ve denetim mekanizmalarının halka tanıtılması için yeni projeleri de hayata geçireceklerini kaydetti. Yazıcı, yeni konutları elektrik-su aboneliği ile denetlemenin yanında, mevcut konutlarda da bu yöntemi devreye sokacaklarını anlattı. 


Mevcut evlerdeki kiracının ya da evde oturan kişinin değişmesi durumunda sıkı kontrolün devreye gireceğini belirter Yazıcı" Abone değişimlerine de özellikle dikkat edilecek. Bunun, sigortalılık oranının artışını sağlayacak etkin bir kontrol olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 


İNTERNETTEN YAPILABİLECEK

DASK'ın vatandaşa maliyeti de merak konusu olurken Yazıcı, şunları kaydetti: "Zorunlu deprem sigortası oldukça uygun bir fiyata sunuluyor.. Deprem riskine göre de fiyatı değişiyor. Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan 100 metrekare betonarme bir konut, yıllık 151 TL'ye, yani aylık ortalama 12,5 TL'ye, başka bir deyişle günde sadece 40 kuruşa zorunlu deprem sigortasıyla güvence altına alınabiliyor. 


Ayrıca toplu sigortada veya yenileme yapıldığında yüzde 20 oranında ilave indirimler de uygulanıyor. Daha düşük risk bölgelerinde primler bu rakamlardan da daha düşük düzeyde. DASK'ın internet sitesinden fiyat kontrolü kolaylıkla yapılabilir. Ev sahipleri sigortayı sigorta acentelerinden, banka şubelerinden hatta internetten de yaptırabiliyor."

Habertürk


Geri Dön