27 / 04 / 2024

DASK nedir? Zorunlu mu, kimler yaptırır?

DASK nedir? Zorunlu mu, kimler yaptırır?

DASK olmadan tapu dairelerinde gayrimenkullerin alım satım işlemleri yapılamıyor. Aynı zamanda doğalgaz, elektrik ve su açma kapama işlemleri de yapılamıyor. Peki DASK nedir? Ne zaman yapılır? İşte yanıtı…



Türkiye’deki tüm gayrimenkul sahipleri yaptırmak zorunda olduğu DASK, 17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük ve çevresinde gerçekleşen deprem felaketinin ardından gündeme geldi. 27 Aralık 1999 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanması ile de devreye girdi. Hem gayrimenkul alım satımında hem de kiralama işlemleri sırasında önümüzde çıkan DASK hakkında bilinmesi gerekenler…
DASK NE DEMEK?
DASK olarak bilinen terimin açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu’dur. Devletin özel sigorta şirketleri ile iş birliği yaparak oluşturduğu deprem teminat sistemini denetlemek ve düzenlemek DASK’ın başlıca görevidir.
Zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen DASK’ı Türkiye’deki tüm gayrimenkul sahiplerinin yaptırmak mecburiyetindedir.

DASK nedir? Zorunlu mu, kimler yaptırır?
DASK NEDİR?
Kısaca DASK olarak bilinen zorunlu deprem sigortasının ana amacı, kişinin sahibi olduğu binada deprem nedeniyle meydana gelecek maddi hasarları güvence altına almaktır. 
DASK’IN ÖZELLİKLERİ 

  • DASK, devlet tarafından yapılması zorunlu kılınan bir sigorta çeşididir. Her sene yenilenmesi zorunludur.
  • Kişi gayrimenkulünü kiraya vermek, su, elektrik ve doğalgaz bağlatmak için düzenli olarak DASK’ını yaptırması ve primlerini ödemesi gerekir.
  • DASK sigortası yalnızca binaya gelecek zararları karşılarken, eşyaların ve bina içindeki diğer değerli malların hasar riskini ile ilgilenmez.
  • DASK sigortası deprem sebebiyle oluşan zararları karşılar. Bunlara deprem kaynaklı; yer kayması, yangın, tsunami ve infilak dahildir.
     

Geri Dön