26 / 04 / 2024

Dask poliçesi iptal edilir mi?

Dask poliçesi iptal edilir mi?

Olası bir depremin meydana getirdiği zararların karşılanması ve normal hayata geri dönme süresinin daha hızlı olması için ödenmesi gereken sigortaya DASK deniyor. Peki, Dask poliçesi iptal edilir mi?



Dask poliçesi iptal edilir mi?

6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortasına tabi tutuluyor. 


Bu sigorta ile, depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasının sigortalı binalarda neden olacağı hasarlar (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında meydana gelenler de dahil olmak üzere), sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından teminat altına alınmış oluyor.


Ağustos 2012 de getirilen yeni uygulama ile konutlarda elektrik ve su aboneliğinin başlatılabilmesi için de DASK poliçesinin beyan edilmesi zorunlu hale getirildi.


Olası bir depremin meydana getirdiği zararların karşılanması ve normal hayata geri dönme süresinin daha hızlı olması için ödenmesi gereken sigortaya DASK poliçesi deniyor.


DASK poliçesi yıllık olarak düzenleniyor. Sürenin sona ermesi halinde tekrar DASK poliçesinin yenilenmesi gerekiyor. DASK poliçesi, kapsamına giren hasarların tadilatını karşılıyor. Peki, Dask poliçesi iptal edilir mi?


Zorunlu Deprem Sigortası zorunlu bir poliçe olup ancak Genel Şartlar C2 "Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü Ve İptaller" maddesi gereğince iptal edilebiliyor. 


"Aynı yer için birden fazla Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılmış olduğunun yada A.2 maddesi uyarınca sigorta kapsamı dışında kalan bir yere yanlışlıkla Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenlendiğinin sigorta ettiren tarafından belgelendirilmesi durumunda ZDS sözleşmesi başlangıcından itibaren iptal edilir ve primin tamamı sigorta ettirene iade edilir."



Dask primi nasıl tespit edilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön