29 / 03 / 2024

Dask primi nasıl tespit edilir?

Dask primi nasıl tespit edilir?

DASK; deprem, deprem sonrası yangın, deprem sonrası tsunami, deprem sonrası yer kayması gibi doğal felaketler sonucu konutta oluşan maddi hasarları sigorta ediyor. Peki, Dask primi nasıl tespit edilir?



Dask primi nasıl tespit edilir?

DASK, son zamanlarda zorunlu deprem sigortası yerine kullanılıyor. Zorunlu deprem sigortası priminin poliçe düzenlendiği zaman yılda 1 kez olmak üzere peşin olarak ödeniyor.


DASK ile ilgili hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu'nda açıklanıyor. Kanun gereğince DASK, tapulu ev ve işyerleri ile bunlara ait meskenleri doğal afetlerle oluşabilecek hasarlara karşı sigortalayan sistem olarak tanımlanıyor. 


Sigorta Bedeli en fazla 150000 TL kadar olabiliyor. Evin yeniden inşa maliyetinin daha fazla olacağı durumlarda ayrıca konut sigortasının yapılması zararın tamamının karşılanmasını sağlıyor. Peki,  Dask primi nasıl tespit edilir?


Ödenmesi gereken prim tutarı binanın bulunduğu deprem risk bölgesi, binanın yapı tarzı ve sigortalanacak meskenin brüt yüzölçümü kriterlerine göre belirleniyor. 


Deprem sigortası primleri, Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan Zorunlu Deprem Sigortası tarife ve talimatlarına da esas alınıyor. 


Yönetici tarafından yaptırılan ve en az sekiz bağımsız bölümü içeren toplu sigortalarda, belirlenen tarife fiyatları üzerinden yüzde 20 oranında indirim yapılıyor. Ayrıca, vade bitişinden itibaren 30 gün içinde yenilenen veya vadesi bitmeden yenilenen poliçeler için yüzde 20 oranında indirim uygulanıyor. 


DASK hasar ihbarı nereye yapılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön