25 / 04 / 2024

DASK'ta 2021 tarifesi!

DASK'ta 2021 tarifesi!

Zorunlu Deprem Sigortası’nın 2021 yılı tarifesi güncellendi. Hasar gören evler için ödenecek en yüksek teminat 268 bin TL’ye yükseltilirken, primler de arttı. Fakat primlerdeki fark sigortalılara yansıtılmayacak. 



Deprem, Türkiye’nin acı gerçkerinden biri. Son bir yılda Elazığ ve İzmir’deki depremlerle bu gerçek tekrar gözler önüne serildi. Türkiye’de 68 il deprem fayları üzerinde yer alıyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; risk her zaman bulunuyor. Tüm riskleri cüzi miktarda primlerle Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına almak, olası mağduriyeti en aza indiriyor. Ancak, Türkiye’de depreme karşı sigortalılık oranı henüz yüzde 56.6 seviyelerinde seyrediyor. Yani 100 konuttan 43’ünün deprem sigortası bulunmuyor. 

DASK ta 2021 tarifesi!

28 bin lira arttı

2021 yılına ait Zorunlu Deprem Sigortası Tarife Tebliği dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, depremde hasar gören sigortalı evler için ödenecek en yüksek teminat bedeli 28 bin TL yükseltildi, 240 bin TL’den 268 bin TL yapıldı. Tebliğe göre, sigorta bedelinin belirlenmesine esas metrekare bedelleri de betonarme yapılar için 1.134 TL’den 1.268 TL’ye, diğer yapılar için ise 782 TL’den 874 TL’ye çıktı. 

DASK ta 2021 tarifesi!

Prim farkı yok

Ancak Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), ‘DASK Yaptıran Kazanıyor’ kampanyası düzenleyerek bu yükseliş sebebiyle oluşacak prim farkını sigortalılara yansıtmayacak. DASK Koordinatörü Erdal Turgut, “DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile evlerin yeniden inşa bedelini teminat altına alıyor. Yeniden inşa bedeli her yıl enflasyon oranında güncelleniyor. Buna bağlı olarak primler artıyor. 2021’de teminatı artırma ancak prim farkını sigortalılara yansıtmama kararı aldık” açıklamasında bulundu. 

DASK ta 2021 tarifesi!

Yenileyen de yararlanacak

Kampanyadan hem ilk kez Zorunlu Deprem Sigortası yaptıranlar hem de poliçesini yenileyenler faydalanabiliyor. Tebliğe göre, teminat başlangıcı 1 Ocak-31 Aralık 2021 arasındaki sigorta sözleşmeleri için tarife fiyatı üzerinden yüzde 10 indirim sağlanacak. Tebliğ yayımlanmadan önce (19 Ocak) yaptırılan ve teminat başlangıç tarihi 1 Ocak ve sonrası olan sözleşmelerde, prime ilişkin herhangi bir işlem olmayacak, yeni belirlenen teminatlar geçerli sayılacak. 

DASK ta 2021 tarifesi!

Hedef yüzde 100 sigortalılık

Türkiye genelindeki günlük poliçe üretimi artışının yüzde 5 düzeyinde sürdüğünü dile getiren Erdal Turgut, “DASK Yaptıran Kazanıyor kampanyasıyla bu farkındalığı sürdürerek sigortalılık oranlarını artırmayı ve yüzde 100 sigortalılık oranına ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

DASK ta 2021 tarifesi!

İzmir'e 234 milyon TL ödeme

Geçtiğimiz Ekim'de meydana gelen  İzmir  depremini anımsatan Turgut, DASK’ın sigortalı konut sahiplerine hasar tazminatlarını 72 saat sonra ödemeye başladığını belirtti. Turgut, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar İzmir ve depremden etkilenen toplam 16 ilden yaklaşık 25 bin hasar başvurusu aldık. 24 bin hasar dosyasının incelemesini tamamladık ve sigortalılarımıza bugüne kadar 234 milyon TL ödeme yaptık. İki ay içinde evi hasar gören sigortalıların yüzde 94’ü hasar tazminatlarını alarak kendilerine yeni bir hayat kurdular. İzmir’deki Zorunlu Deprem Sigortalı konut sayısı 635 binden 689 binlere yükseldi.”

Ev sahipleri ve kiracılara müjde!


Geri Dön