29 / 03 / 2024

Davut Çetin: Muratpaşa ve Kepez'de dönüşüm şart!

Davut Çetin: Muratpaşa ve Kepez'de dönüşüm şart!

ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya’da kentsel dönüşüm için fikir birliğinin oluşması gerektiğini belirterek, “Özellikle aciliyeti olan Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde kentsel dönüşüm şart” dedi.



ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya’da kentsel dönüşüm için fikir birliğinin oluşması gerektiğini belirterek, “Özellikle aciliyeti olan Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde kentsel dönüşüm şart” dedi.


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)Başkanı Davut Çetin, kentsel dönüşümle ilgili tüm yetkililerin bir araya gelip karar vermesi gerektiğini söyledi. Antalya Gazetesi’ne konuşan Çetin, Antalya’nın gölge projesinin yapılarak 40-50 yılının planlanması gerektiğine vurgu yaparak, “Artık kentsel dönüşümle ilgili tüm yetkililerin kesinlikle toplanıp bir karar vermesi lazım. Hep diyoruz ‘gölge proje yapalım’ diye. Tabii projeler 3-5 yıllık değil, Antalya’nın 40-50 yılını planlayan projeler olmalı. O planda gölge projeyi yapıp koyacaksın, belediyelerde ona göre ruhsat verecek. Bir fikir birliği lazım. Umarım bütün belediyelerin ortak kararıyla önümüzdeki günlerde bununla ilgili proje yaparız. Hatta bizim inşaat sektörü, daha da ileri giderek Antalya’nın gölge planı çıkana kadar belirlenen yerlerde 1 yıl boyunca hiçbir yapı ruhsatın verilmemesini istiyor. Kentsel dönüşüme tek tek başladığında yeni arterleri açma, yeni alışveriş caddeleri açma imkanımız olmayacak. Şehrin çok ciddi şekilde güneyden kuzeye doğru dikine yollarının genişlemesi lazım. Şimdi elimizde böyle bir imkan varken bunu değerlendirmemiz lazım. Dolayısıyla Antalya’nın yeni bir plana ihtiyacı var” dedi.


ORTAK TAVIR OLMALI


Antalya’da kentsel dönüşümle ilgili Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde aciliyeti olan bölgeler olduğunu ifade eden Çetin, “Antalya’da örnek bir proje yapalım dedik ona başlıyoruz. Çok yoğunlaşmış bölgeler var. Kanun dahilinde nasıl yapılır? Antalya için özel bir yasa çıkması gerekebilir mi? Onlar için çalışılması ve ruhsatların ona göre verilmesi lazım. Aciliyeti olan yerlerin başında Muratpaşa bölgesi geliyor. Biraz Kepez’de olması gereken yerler var. Konyaaltı ve Döşemealtı bölgesi yeni gelişen yerler. Ama Muratpaşa ve Kepez bölgesinin için kentsel dönüşüm şart. Hatta ben bir ara abartarak, ‘Güllük ile Burhanettin Onat arasını komple yıkıp tekrar planlayalım’ dedim. Zaten bütün belediyeler kentsel dönüşümü istiyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm için ortak bir tavırla hareket etmemiz gerekiyor” diye konuştu.


KALEİÇİ’NİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ


Kaleiçi’ndeki betonarme binaların yıkılarak küçük meydanlar yaratılması gerektiğini vurgulayan Davut Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu şehir ülkemize turizmden yılda 15 milyar dolar getiriyorsa bu şehri tekrardan yapmamız gerekiyor. Örneğin Kaleiçi’ne el atmamız ve Antalya’nın en güzel yeri haline getirmemiz lazım. Dünyanın her yerini görüyoruz Kaleiçi kadar güzel yer yok.  Ama maalesef Kaleiçi’nin problemlerini çözmüş değiliz. Öncelikle Kaleiçi’ndeki betonarme binaları yıkmamız ve küçük küçük meydanlar yaratmamız lazım. Avrupa’nın her yerinde var bu. Yeni bir şey icat etmemize gerek yok. Birazcık ilgilensek, Kaleiçi ile ilgili yetki karmaşasına son versek, her şey daha güzel olabilir.”


 

Antalya Gazetesi



Geri Dön