25 / 04 / 2024

Değer artış kazancı nasıl beyan edilir?

Değer artış kazancı nasıl beyan edilir?

İktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor. Peki, değer artış kazancı nasıl beyan edilir? Vergi nasıl ödenir?



Değer artış kazancı nasıl beyan edilir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor. 


Ancak, söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı"

denilmektedir. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor:


Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;

— Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

— Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.


Değer artış kazancı vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Peki, değer artış kazancı nasıl beyan edilir?


Vergi beyannamesi, 25 Mart 2015 tarihine kadar bağlı olunan vergi dairelerinden verilebiliyor. Vergi ödemeleri ise Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde yapılıyor.


Gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön