25 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 2014!

Değer artış kazancı vergisi 2014!

Değer artış kazancı vergisi, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Peki, değer artış kazancı vergisi 2014 ne zaman ve nasıl ödenir?



Değer artış kazancı vergisi 2014!

Değer artış kazancı vergisi, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde yerine gereken vergisel sorumluluklar arasında yer alıyor. Değer artış kazancı vergisi 2014 ödemeleri ile ilgili bilgiler aşağıda sıralanıyor.


Gelir vergisi olarak da bilinen değer artış kazancı vergisi; taşınmaz malını belli bir süre içerisinde elden çıkaranlar, elde ettikleri gelir üzerinden vergi ödüyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup, bu bedel her sene yeniden belirleniyor.


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecek olup; Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenecektir.


Vergi ödemesi için öncelikle beyanda bulunulması gerekiyor. Beyan esasına dayalı olarak ödenen değer artış kazancı vergisinde yükümlü olarak tespit edilen kimselerin vergi borcunu taksit dönemleri içerisinde ödemesi gerekiyor. 


Buna göre, 2013 yılı için değer artış kazancı vergisinin beyanı Mart ayında yapılarak verginin ilk taksitleri ödendi. İkinci taksit ödemeleri ise 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.


Gelir vergisi olarak da bilinen değer artış kazancı vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor.


Değer artışında safi kazanç nedir?


Geri Dön