24 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri! Son 3 gün!

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri! Son 3 gün!

Bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratlar vergiye tabi tutuluyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 3 gün bulunuyor...



Değer artış kazancı vergisi ödemeleri! Son 3 gün!

Bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olarak tanımlanmış, hangi tür kazanç ve iratların gelire dahil olduğuna ve gelirin nelerden oluştuğuna Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer veriliyor.


1. Ticari kazançlar, 

2. Zirai kazançlar, 

3. Ücretler, 

4. Serbest meslek kazançları, 

5. Gayrimenkul sermaye iratları, 

6. Menkul sermaye iratları, 

7. Diğer kazanç ve iratlar. 


Yukarıda da görüldüğü üzere değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malını satın alan ve belli bir süre içerisinde satan gayrimenkul sahiplerinin ödemesi gereken vergi olarak tanımlanıyor.


Bu vergiyi, iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde taşınmazını satan kimseler ödüyor. Vergi gelirin elde edildiği seneyi takip eden bir sonraki yıl ödeniyor.


İki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisinin ilk taksiti Mart ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


Buna göre, değer artış kazancı vergisi 2. taksit ödemelerinin son günü 31 Temmuz olup, hala vergisini ödememiş olan mükelleflerin son 3 günü bulunuyor. Bu 3 gün içerisinde vergi mükelleflerinin 2. taksit borcunu ödemesi gerekiyor.


2014 değer artış kazancı hesaplama!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön