19 / 04 / 2024

Değişik Yönleriyle Turizm Sektörü Konferansı düzenlendi!

Değişik Yönleriyle Turizm Sektörü Konferansı düzenlendi!

Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Tuna, ülkelere göre turizm harcamalarında Çin'in ilk sırada geldiğini belirterek, "Stratejik olarak turizmde Çin'e yönelmemiz gerekiyor" dedi.



Tuna, Turizm Haftası dolayısıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu ile Genç Rehberler ve Turizm Topluluğu'nca Marmaris'teki otelde düzenlenen "Değişik Yönleriyle Turizm Sektörü Konferansı"nda, Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, Avrupa kıtasını 1995'te 338 milyon turistin ziyaret ettiğini, 2010'da 527 milyona çıkan ziyaretçi sayısının 2020'de 717 milyonu bulmasının beklendiğini söyledi.


Tuna, dünya turizminde Avrupa'nın yüzde 52'lik payla ilk sırada yer aldığını kaydederek, Türkiye'nin turizmden elde edilen gelirde 10. sırada bulunduğuna işaret etti.


Türkiye'de tatil yapan turistlerin kişi başı ortalama 830 dolar harcadığını belirten Tuna, "Amerika'ya yılda 70 milyon yabancı turist gidiyor ve 140 milyar dolar gelir elde ediyorlar yani bu ülkeye giden her turist ortalama 2 bin dolar harcıyor. Turist sayısından daha ziyade yeni turizm anlayışıyla elde edebileceğimiz gelire odaklanmalıyız" dedi. 


"Çin'e yönelmemiz gerekiyor"


Araştırmalara göre, Çin'in turizm harcamalarında ilk sırada bulunduğunu aktaran Tuna, bu ülkeyi ABD ve Almaya'nın izlediğini anlattı. 


Çin'den yılda 400 bin kadar turistin Türkiye'ye geldiğine işaret eden Tuna, "Bu sayı çok az. Ülkelere göre turizm harcamalarında Çin, ilk sırada yer alıyor. Stratejik olarak turizmde Çin'e yönelmemiz gerekiyor" diye konuştu. 


Dünyada yılda 1,1 milyar insanın seyahat ettiğini, 5 yılda 1,5 milyara çıkmasının beklendiği bilgisini paylaşan Tuna, Türkiye'nin bu artıştan yeterince pay alması gerektiğini söyledi. 


Turizm anlayışının değişmeye başladığına işaret eden Tuna, sözlerini şöyle tamamladı:


"Kişiye özel hizmetlerin gelecekte turizme damga vurması bekleniyor. Anket çalışmalarına göre, artık insanlar tatilde de teknolojiye yakın olmak istiyor, tatil yaptıkları tesisi, ikinci ofis gibi kullanmak istiyorlar. Ayrıca 'yeni medya' dediğimiz sosyal paylaşım siteleri, turistlerin tercihlerinde çok fazla etkili olmaya başladı."


Konferansı Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel de izledi.


AA


Geri Dön