27 / 04 / 2024

Kongre turizm sektörünün lokomotifi İstanbul!

Kongre turizm sektörünün lokomotifi İstanbul!

Toplantı ve kongre turizmi otellerin doluluk oranını etkiliyor. Kapasite ve ziyaretçi sayısıyla turizm sektörünün büyüyen pazarları arasında toplantı ve kongre turizmi geliyor. 



KONGRE ve toplantı turizmi gerek yüksek kapasitesi ve ziyaretçi sayısıyla gerekse sağladığı gelir nedeniyle turizm sektörünün en hızlı büyüyen pazarları arasında başı çekiyor. Toplantı ve kongre turizmi, otellerin yıllık gelirinin ve doluluklarının yüzde 25-35’ini oluşturuyor. 

Daha çok Avrupa ve Amerika pazarı çıkışlı yapılan kongre turizminde iki ya da üç gün konaklayan, ağırlıklı olarak erkek misafirlerin oluşturduğu bir profil söz konusu. Kongrelere gelir düzeyi yüksek işadamları ve yöneticilerin katılması ve kongre delegelerinin, turistlerden yaklaşık üç kat fazla harcama yapmaları kongre turizmini kârlı bir sektör yapmış durumda.

Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Birliği (ICCA) tarafından açıklanan verilere göre, dünya genelinde 2016 yılında ICCA standartlarına uygun olarak toplam 12 bin 293 kongre gerçekleştirilmiş. ICCA 2016 yılı verilerine göre, ABD 934 kongre sayısıyla iünyada birinci sırada yer alırken, onu sırasıyla Almanya 689, İngiltere 582 kongre ile takip ediyor. Türkiye bu sıralamada 2015 yılında 18. sıralara kadar yükselmeyi başarmışken, 2016 yılında 19 basamak birden gerileyerek 103 kongre ile 37. sıraya düştü. Ancak ortada karamsar bir tablo var gibi gözükse de turizm sezonunun sonlarına yaklaşıldığı şu günlerde gelen veriler, sektördeki toparlanmayı işaret ediyor.
 
Mia City Hotel 
İzmir'de geçen yıl kapılarını açan iş oteli Mia City Hotel'in ulusal ve uluslararası toplantılara ev sahipliği yapacak kapasiteye sahip olduğunu söyleyen otelin yatırımcısı Koç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cem Koç, özellikle iş yaşamının beklentilerine cevap verebilecek şekilde tasarlanmış toplantı salonlarını, gala yemeği, toplantı, konferans veya kokteyl için misafirlerin istekleri doğrultusunda düzenleyebildikleri™ belirtiyor. Koç, "Yüksek teknolojiye sahip görsel ve işitsel ekipman, business center, tecrübeli profesyonel ekip ve kişisel asistan gibi hizmetlerin  yer aldığı toplantı salonları sessiz ve rahat bir çalışma ortamı sunuyor'' diyor.


SEKTÖRÜN LOKOMOTİFİ İSTANBUL
Ülkemizde ulusal ve uluslararası olarak yaklaşık yılda 2 bin civarında kongre düzenlenirken, kongre turizminin lokomotifi İstanbul. İstanbul’da dünya standartlarında ve teknik altyapıları kuvvetli 2 bin kişi kapasiteli Lüt-fi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, 3 bin 700 kişi kapasiteli İstanbul Kongre Merkezi ve 3 bin kişi kapasiteli Haliç Kongre Merkezi olmak üzere toplam üç adet kongre merkezi var. Bunlara ilave olarak katılımcı sayıları açısından 50 ile 3 bin arasında kapasiteye sahip kongre salonları bulunan beş yıldızlı birçok otel de bulunuyor. Yanı sıra büyük kongrelere ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip İstanbul Dünya Ticaret Merkezi gibi fuar merkezleri de mevcut.

Timur BAYINDIR / Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Bşk.
"KDV muafiyeti nefes aldırır"

Kongre turizm sektörünün lokomotifi İstanbul!


Kongre turizminde uzun vadeli planlama gerekiyor. 2020 yılında gerçekleşecek bir kongre için şimdiden teklifler alındı. Yeni kongreler alabilmemiz için elimizin güçlü olması gerekiyor; yani bir takım pazarlama politikaları geliştirilmesi gerekiyor. Kongre turizmi için verilen tekliflerde en önemli farklılık KDV muafiyeti uygulaması. Kongre turizmi için Türkiye’ye gelecek şirket veya kurumların, kongre harcamalarına KDV’den -..muafiyeti getirilmeli. Bu şu anda yaşanan sikıtjtılı süreçte bizi rahatlatacaktır.
 

2018 rezervasyonları iyi

Kongre turizm sektörünün lokomotifi İstanbul!


Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel, seminerler ve kongreler için misafirlerine ideal bir ortam sunuyor. Toplam 20 salon bulunduğunu anlatan Satış ve Pazarlama Direktörü Deniz Dikkaya, bu salonların toplamında aynı anda kokteyl düzende 3 bin kişi, tiyatro düzende 2 bin 650 kişi, ziyafet düzeninde de 2 bin kişi, sınıf düzende ise bin 830 kişiyi ağırlayabildiğim belirtiyor. Dikkaya, ağırladıkları kongre turisti profilini şöyle anlatıyor:
"Otelimizdeki kongre turizmi misafirleri diğer misafirlere göre üç-dört kat daha fazla ekstra harcama yapan, zevkine ve konforuna önem veren, kaliteyi yaşamlarında ön sırada tutan kişilerden oluşuyor. Bunun bilinciyle biz de bu misafirleri ağırlarken hizmet kalitemize ve yüksek konfor standartlarımıza dikkat ediyoruz. Dikkaya şöyle konuşuyor: "2015 öncesindeki gibi yoğun bir kongre talebi henüz oluşmuş değil ancak daha duşuk katılımcılı toplantı ve seminerleri konfirme etmeye başladık. Özellikle Mayıs ve Haziran 2018 aylarına aldığımız Almanya menşeili iki grubumuz bizde buyuk bir heyecan yarattı."

Para


Geri Dön