20 / 04 / 2024

Dekorasyon için anlaştığım kişi dolandırıcıymış bende suçlanabilir miyim? 

Dekorasyon için anlaştığım kişi dolandırıcıymış bende suçlanabilir miyim? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Villa dekorasyonu için biriyle anlaştım.50 bin TL'lik gerekli malzemeleri almaya birlikte gittik. Kendisi parayı alıp 1000 TL kapora bırakıp gitti. Kişi dolandırıcı çıktı.Şimdi benim hakkımda dava açıldı. Burada ben suçlanabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir şahıs, villasının dekorasyonu için benimle anlaştı. Hesaplarıma göre 50 bin TL civarında masraf gerekiyordu. Gerekli malzemelerin alımı için benimle birlikte gelmesi gerektiğini söyledi. Kulağının iyi duymadığı için yardımcı olmamı istedi. Birlikte gittik, kendisi “Ben sana 1000 TL kapora bırakayım, sözleşme de elinde” dedi parayı aldı 1000 TL kapora bırakıp gitti. Söz konusu şahıs tele dolandırıcı çıktı. Şimdi benim hakkımda dava açıldı. Burada ben suçlanabilir miyim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Dekorasyon için anlaştığım kişi dolandırıcıymış bende suçlanabilir miyim? 


Bana gelen yüzlerce soru içinde çok kısa ama anlaşılır sorular olduğu gibi sayfalarca süren hatta klasörleri dolduranlar var. Bir de anlamak için ter döktüklerim. İşte okuyucumun sorusu da bunlardan biri. Defalarca okudum ve özetlemeyi bıraktım. Bana gönderdiği metnin içinden ilgili cümleleri aynen aldım. Okuyucum için önemli olduğundan da doğrusu yanıtlamak istedim. Bu nedenle de soruyu özet olarak yukarı aldım.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak konu net anlatılamadığı için çok açık olarak yardımcı olamıyorum. Zira anlatılan olayda dekorasyonu yapacak olan okuyucum, malzeme siparişi veren işin sahibi, birlikte gitmişler sipariş vermişler. Peki iş sahibinin dolandırıcı olarak kimden para aldığı belli mi? Ne amaçla bu parayı aldı? Şayet kaparo adı altında para alan, villa sahibi değil de dekorasyonu iştirak edecek bir başka usta ise hem cezai yönden hem de hukuki yönden sorumlusu o olur. Ancak bu yanıt net bir sonuç olarak kabul edilmesin zira soru net anlaşılır olmalı. Hukukta gelişigüzel yanıt verilmez bu nedenle okuyucumun mağdur olduğu izlenimi edindiğim için sorusunun açık ve anlaşılır biçimde göndermesi halinde yanıtına öncelik vereceğimi bilmesini isterim.

 


Geri Dön