19 / 04 / 2024

Demir ve çelik ürünler korozyona karşı zayıf!

Demir ve çelik ürünler korozyona karşı zayıf!

Sıcak daldırma galvaniz (SDG) kaplamanın 150 yıldır kullanılan bir korozyondan koruma yöntemi olduğunu söyleyen Genel Galvanizciler Derneği Genel Sekreteri S. Burcu Akman, 2013 yılında yaklaşık 550 bin ton çelik SDG ile kaplandı dedi...



Sıcak daldırıra galvaniz (SDG) kaplamanın 150 yıldır kullanılan bir korozyondan koruma yöntemi olduğunu söyleyen Genel Galvanizciler Derneği (GALDER) Genel Sekreteri S. Burcu Akman, "2013 yılında yaklaşık 550 bin ton çelik SDG ile kaplandı. Ancak bu henüz yeterli bir miktar değil. Halen binlerce ton çelik korunmadığından korozyona uğruyor. Bu da hem kullanıldığı yapıyı tehlikeye sokuyor hem de bakım ve onarım maliyeti getirerek ülke ekonomisine yük oluyor" dedi. 



Demir ve çelik ürünlerin korozyona karşı zayıflığı olduğunu anımsatan S. Burcu Akman, korozyonu kontrol altına alma yolları arasında en avantajlısının sıcak daldırma galvaniz olduğunu kaydetti. Korozyona karşı yapısal çelikte kullanılan en yaygın yöntemin de sıcak daldırma galvaniz olduğuna işaret eden Akman, "Sıcak daldırma galvaniz, başta yapısal çelik olmak üzere inşaat, enerji, ulaşım, bağlantı elemanları, kent ve park mobilyaları, tarım, hayvancılık, otomotiv ve denizcilik sektörlerinde kullanılıyor. Sadece geçen yıl Türkiye'de doğrudan ve dolaylı korozyonun sebep olduğu maliyet 48.87 milyon dolar oldu. Sıcak daldırma galvanizin yaygınlaşması, doğal kaynakların korunması ve ülke ekonomisinin korozyon kaybına bağlı yüklerden kurtulması demektir" dedi. 


"Son beş yılda galvanize ilgi arttı" 


Sektörün Türkiye'de yaklaşık 60 yıldır çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen S. Burcu Akman, son beş yılda gelişme kaydettiğini bildirdi. Özellikle son yıllarda artan alt ve üst yapı çalışmaları, köprü ve otoyol projeleri ile enerji projelerinin bu gelişmeye katkısı olduğuna dikkat çeken Akman, şöyle devam etti: "Gelecek yıllarda bu ilginin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. 


Altyapı, üstyapı, ulaşım ve enerji yatırımları önümüzdeki dönemde de devam edecek. Şu an birçok ilgili sıca daldırma galvanizi ve avantajlarını bümediği için tercih etmiyor. Bilinen en ekonomik, en uzun ömürlü, bakım gerektirmeyen, doğaya dost korozyondan koruma yöntemi olan sıcak daldırma galvanizin bilinirliğinin artmasına paralel olarak sektöre ilgi de artacak." Sektörün, üretim kapasitesinin yüzde 70'ini kullandığını büdiren S. Burcu Akman, bugün Türkiye'de yaklaşık 37 sıcak daldırma galvaniz firması bulunduğunun ve bu firmalarda yaklaşık 3 bin 500 çalışan olduğunun bilgisini verdi. 2013'te sektörün yüzde 10 büyüdüğünü kaydeden Akman, 2014'te de aynı büyüme değerlerini beklediklerini iletti. Dış pazarlarda Ortadoğu'nun, Türkiye'nin stratejik konumuna bağlı olarak önemli bir yer tuttuğunu aktaran Akman, özellikle Kuzey Irak'taki altyapı ve üstyapı, enerji nakil hatları ve aydınlatma direklerine talebin fazla olduğunu belirterek ve bölgede galvaniz tesisinin olmadığmının altım çizdi. "Buna karşılık ülkemizin güneydoğusunda son beş yıl içinde neredeyse sadece bu pazara yönelik yeni galvaniz tesisleri açüdı" diyen Akman, bunun yanı sıra Türk cumhuriyetlerinde Türkiye inşaat sektörünün çalışmaları sonucunda, Türkiye'den giden galvanizli ürünlerin giderek arttığını dile getirdi. 


Akman, Türkiye pazarının gelecek yıllarda büyümeye devam edeceğini, ancak bu durumun yabancı yatırımcılar için bir fırsat oluşturmayacağını savundu. Sektörün yüzde 70 kapasiteyle çalıştığını anımsatan Akman, "Yani üretim kapasitemizin yüzde 30'unu kullanamıyoruz. Bununla beraber yeni tesisler, yeni oyuncular sektöre katılıyor. Galvaniz sektörü büyüyecek, ancak rekabet de bir o kadar artmaya devam edecek. Dolayısıyla bu yabancı yatırımcı için cazip bir ortam olmayacak" şeklinde konuştu. 



Dünya Bölge 


Geri Dön