26 / 04 / 2024

Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın imar sorunu TBMM'de!

Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın imar sorunu TBMM'de!

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın imara açılmasına ilişkin, Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlandırması istemiyle soru önergesi hazırladı..



Demokrasi ve Özgürlükler Adası nın imar sorunu TBMM de!

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın imara açılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Başarır sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Başarır önergesinde Marmara Denizi’nde bulunan ve İstanbul’a bağlı olan Yassıada’nın isminin, 14 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan İçişleri Bakanlığı’nın 2013/777 Karar sayılı yazısıyla “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirildiğini hatırlattı.

2013’ten bu yana devam eden süreçte kamuoyu, Yassıada’ya demokrasi müzesi yapılacağı şeklinde bilgilendirildiğini ifade eden Başarır, bunun akabinde Yassıada’daki sit kararları iptal edildiğini ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planları doğrultusunda adanın yüzde 65’i yeniden imara açıldığını sözlerine ekledi.

Başarır, "27 Mayıs yargılamalarıyla bir yüzleşme vesilesi olarak tasarlanan müzenin bahane edilerek adanın imara açılması, gelinen noktada tam bir fecaat doğurmuştur. Günümüzde müze yapılması planlanan adaya; kongre merkezi, fuar, kültürel ve turistik tesislerin yapımına izin verildiğine; dahası buraların inşasına başlandığına ve tam bir ekolojik kıyıma sebebiyet verildiğine üzülerek şahitlik edilmektedir." diyerek bu çerçevede 5 soru sordu:

Başarır'ın soruları

1- Yassıada’nın hâlihazırda yüzde kaçlık alanı imara açılmış durumdadır? İmar planları en son ne zaman yapılmıştır?

2- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yassıada’nın imar durumunda değişiklik yaparken tarihsel, kültürel ve ekolojik dengesi göz etmiş midir? Adalar Belediyesi’nden, STK’lardan, üniversitelerden görüş almış mıdır? Bu konuda herhangi bir ÇED raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlanmış ise bu ÇED raporları, planlamada ne ölçüde dikkate alınmıştır?

3- Yassıada’da mevcut SİT alanları iptal edildikten sonra ada, hangi gerçek/tüzel kişiye devredilmiştir?

4- Adada yapılan inşaatlar özellikle kanaatimce yanlış ve abartılı düzenlenen imar planına herhangi bir aykırılık teşkil edip etmediği hususunda denetlenmekte midir?

5- Adada yapılan inşa işleri ile ilgili olarak herhangi bir ihale usulü izlenmiş midir? İzlendiyse; bu ihaleye hangi firmalar katılmıştır? İhaleyi hangi şirket, hangi bedelle almıştır?


AK Parti'liler Yassıada'nın beton yığınına dönmesinden şikayetçi!

 


Geri Dön