25 / 04 / 2024

Demokrasi ve Özgürlükler Adası açıldı!

Demokrasi ve Özgürlükler Adası açıldı!

Türk demokrasi tarihinde "kara bir leke" olan 27 Mayıs 1960 darbesinin 60. yılında Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası ismiyle bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı...



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanvekili Celal Adan, eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve AK Parti  İzmir  Milletvekili Binali Yıldırım, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın açılış törenine katıldı.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası açıldı!

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan ve bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle açılan Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın ilk ziyaretçileri basın mensuplarıydı. 

Basın mensupları, sabah saatlerinde kendileri için tahsis edilen özel bir tekneyle Maltepe'den Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na gitti. 

Yaklaşık bir saat süren yolculuğun ardından Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na ulaşan basın mensupları, burada gördükleri yenilikleri aktarmak adına ilk yayınlarını gerçekleştirdi. Mihmandar eşliğinde Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda tura çıkan basın mensuplarının ilk durağı, yargılamaların yapıldığı mahkeme salonu, yeni adıyla 27 Mayıs Müzesi oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, törenle halka açılacak Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nı dolaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli, özel bir tekneyle saat 15.15'te Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na gitti. 

Erdoğan ve Bahçeli'yle, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanvekili Celal Adan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman'da adaya gitti. 

Erdoğan ve Bahçeli ile beraberindekiler, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda ilk önce 27 Mayıs Müzesi'ni gezdi. 

Yargılamaların yapıldığı müzede incelemelerde bulunan Erdoğan ve Bahçeli, dev ekrana yansıtılan Dünden Bugüne Yassıada Belgeseli'ni de seyretti.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası açıldı!

Daha sonra Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi'ne geçen Erdoğan ve Bahçeli, burada Adnan Menderes'in doğduğu evin benzerinin bulunduğu "Aydın Evi"ni de ziyaret ederek, günün anısına fotoğraf çektirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, törenle halka açılacak Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda inşa edilen camiyi de dolaştı.

Erdoğan, Bahçeli ve beraberindeki heyet, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın diğer bölüm ve alanlarını da gezdi ve yetkililerle görüştü.

Yargılamaların yapıldığı zamanlarda subay yatakhanesi olarak kullanılan bina, Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi oldu. Müzenin girişindeki duvarda, Adnan Menderes'in "Yeter söz milletindir!" yazısı bulunuyor.

Adanın en dikkat çekici yapısı ise 24 metre yüksekliği olan taş yüzeyli Demokrasi Feneri.

Fenerin ışığı yalnızca adadan değil komşu adalardan ve İstanbul'un yakın kıyılarından da görülebiliyor. Demokrasiye olan saygıyı ve inancı canlı tutan, simgeleyen bir yapı olan Demokrasi Feneri, geleceğe ışık tutacak.

Yeniden düzenleme çalışmalarına 2015 yılında başlanan adada ayrıca uluslararası alanda üst düzey katılımcıların da misafir edilebileceği ifade edilerek 123 odalı kongre oteli, her türlü toplantıya ev sahipliği yapabilecek 500 kişilik kongre merkezinin yanı sıra cami, anıt ve park ile meydanlar da yapıldı.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası açılışa hazırlandı!

 


Geri Dön