29 / 03 / 2024

Denetlenen 3 bin 64 asansörden bin 12'si uygunsuz!

Denetlenen 3 bin 64 asansörden bin 12'si uygunsuz!

İstanbul'da 3 işçinin ölümüyle gündeme gelen asansörler insan hayatini tehdit ediyor. 2015 yılı denetimlerinde asansörlerin üçte birinin büyük risk oluşturduğu ortaya çıktı.Denetlenen 3 bin 64 asansörden bin 12'si uygunsuz olduğu belirtildi.



İSTANBUL'daki asansör kazasının ardından birçok asansör standartların dışında yapıldığı için can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı bildirildi. Bilim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2015 yılında sanayi ürünleriyle ilgili denetimleri korkunç tabloyu gözler önüne serdi. Denetlenen toplam 60 bin 513 farklı modelde sanayi ürünü denetlenirken, bunlardan 6 bin 312'si uygunsuz bulundu. 719 farklı ürün teste gönderilirken 78 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verildi. 5 bin 154 adet üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için şiire verilirken, tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 6 milyon 150 bin lira idari para cezası uygulandı. 


Bakanlığın en çok denetlediği ürün grupları elektrikli ekipmanları ve makinalar oldu. Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün grupları yüzde 33 ile asansörler oldu. Denetlenen 3 bin 64 asansörden bin 12'si uygunsuz, 2 bin 52'si piyasa şartlarına uygun çıktı. Uygunsuzluğu tespit edilen asansörlerden 488'i teste gönderildi. Uygunsuzluk oranında asansörleri yüzde 18'e taşınabilir basınçlı ekipmanlar ve yüzde 14'le makineler takip etti. 


Kırmızı etiket büyük risk 

En çok idari para cezası uygulanan ürün grubu da yine 4 milyon 180 bin lirayla asansörler oldu. Bakanlığın yaptığı denetimlerde ortalama uygunsuzluk oranı da yüzde 10 çıktı. Sonuçlara göre denetlenen her 100 üründen 10 tanesi piyasa şartlarındaki asgari şartları taşımadığı ortaya çıktı. Bakanlık 2014 yılında denetlediği asansörlerin yüzde 45'nin risk taşıdığını belirlemişti. Türkiye'de son yıllarda inşaatlarda üst üste asansör kazaları yaşandı. Esenyurt'ta ilçesinde önceki gün inşaat halindeki bir binada yük asansörünün 24. kattan düşmesi sonucu 3 işçi hayatını kaybetmişti. Asansörün 450 kilo yük kapasitesi bulunduğu, fazla yük taşıdığı için düştüğü iddia edildi. Mecidiyeköy'de de iki yıl önce bir inşaatta asansör kazası yaşanmış, asansördeki 10 işçi hayatını kaybetmişti. Denetlenen asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil renkte etiket yapıştırılıyor. Kırmızı etiketli asansörlerin risk taşıdığı için hiçbir şekilde kullanılmaması gerekiyor. 


Yeniçağ


Geri Dön