25 / 04 / 2024

Deniz Karataş: Orta gelirli kişiler ev alamıyor!

Deniz Karataş: Orta gelirli kişiler ev alamıyor!

Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Geçmişte vatandaştan 150 metrekarenin altındaki dairelerden KDV alınıyordu. Bu oran arttırılarak yüzde 18'e çıktı ve orta gelirli kişiler konut almaz hale geldi" dedi.



Sektör için müteahhitlik hizmet kanunu olması gerektiğini söyleyen Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Bir daireyi 3-5 kişiye satan müteahhit istemiyoruz. Daireleri maket aşamasında satıp da ileride sözünde durmayanı da istemiyoruz. Kısacası proje dışına çıkmış müteahhitleri sektörümüzün ihtiyacı yok. İşlerimizi düzgün yapmalıyız yanlış yapanları bir şekilde sektörden ayıklamalıyız. Bu nedenlerden dolayı müteahhitlik hizmet kanununa ihtiyacımız var" diye konuştu. 


"DENETİMLER UYUMLU OLMALI" 


Denetimler yapılırken kanunların birbiriyle uyumlu olması gerektiğini ifade eden Karataş, "İnşaat sektörün doğru denetlenmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Sektöre giriş ve çıkış kriterlerin belirlenmesi gerekir. Yaptığnnız işlerin gerek 4708 sayılı yapı denetim ile gerek 3194 sayılı imar kanunu ile gerekse de belediyelerce de yapılan denetimler ile yaptığımız işler ortaya çıkmaktadır. Yapılan tüm bu denetimlerin birbirleriyle uyumlu olmalıdır" şeklinde konuştu. 


"KANUNLAR ÇELİŞMEMELİ" 


İnşaat ve imar kanunların birbirlerinin tamamlayıcısı olması gerektiğim belirten Başkan Karataş, "Nitekim 6360 sayılı kentsel dönüşüm ile bütün şehir yasasının tüm ayaklan kanunların birbirleriyle çelişmemesinden geçmektedir. İnşaat ile ilgili saç ayaklan uyumlu ve tam olmalıdır. Tüm inşaatla ve imarla ilgili kanunlar birbiriyle çelişmemelidir" diye konuştu. 


"YÜZDE 17'LİK ARTIŞ VATANDAŞ ZOR DURUMDA BIRAKTI" 


Orta gelirli vatandaşa %17'lik bir yük yüklendiğini vurgulayan Başkan Karataş, "KDV oranı %1'den % 18'e çıktı, 150 metrekarenin altındaki dairelerde %1 KDV almıyordu. 150 metrekare daire demek orta gelirli vatandaş demektir. 

Orta gelirli vatandaşın üzerine %17'lik bir yük daha bindi. Bu kadar yüksek KDV bedeli orta gelirli vatandaşı zor durumda bıraktı" dedi. 


"KEPEZ İÇİN TEŞVİKE İHTİYAÇ VAR" 


KDV farkının fazla olması orta gelirli vatandaşın konut alımına bir engel olduğunu ifade eden Karataş, Yüksek KDV oranların gelişmiş ülkelerde kabul edilebilir ancak bizdeki durum farklı. 

Üst grup dediğimiz kişiler istediği daireyi istediği yerden alabiliyorlar onlara bir sözümüz yok. 

Esas olan Antalya'nın iç kesimlerinde yanı denize uzak yerlerde hem gecekondulaşmayı engelleye bilmek adına hem de insanların çağdaş bir yerde barmdırmak adına çalışmalar yapılmalıdır. Kepezin arka mahallelerinde konut teşvikine ihtiyacımız var" diye konuştu. 


"GERİ DÖNÜŞ OLMADI" 


Konut alım satımların teşvik edilmesi gerektiğini belirten Karataş, "Kamuoyunda Başbakan Davutoğlu'nun konut kredilerindeki yüzde 25 peşinatı biriktirmek %1 için açılan her hesaba devletin yüzde 15 civarında katkı teşviki gündeme gelmişti. Şuana kadar teşvikle ilgili piyasada herhangi bir hareketlenme yok. Birikim teşvikiyle ilgili vatandaştan herhangi bir geri dönüş alamadık. Orta gelirli vatandaşların acilen konut teşvikine ihtiyacı var. Orta ve alt sekmende konut sahibi olmak tüketicilerimizin teşvik edilmesi gerekir" şeklinde konuştu. 


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön