26 / 04 / 2024

Bakan Kurum’dan orta gelirli aileler için ucuz konut müjdesi! Canlı yayında açıkladı

Bakan Kurum’dan orta gelirli aileler için ucuz konut müjdesi! Canlı yayında açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ projeleri ile ilgili olarak canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Kurum, orta gelirli kişiler için yakında yeni bir proje olacağını açıkladı. İşte detaylar…



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katılmış olduğu TRT Haber canlı yayınında "İlk Evim İlk İş Yerim" ile "İlk Evim Arsa" TOKİ Projeleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu ve proje ile ilgili merak edilenlere değindi.  

Bakan Kurum, "İlk Evim İlk İş Yerim" Projesi ile ilgili, "25 Ekim'de 17 ilde temelleri atacağız. Büyük coşku ile heyecan ile bütün temelleri de etaplar şeklinde atıp, bundan önce, 20 senede yaptığımız gibi yine sözlerimizi tutacağız, inşaatlarımızı da iki sene içerisinde bitirip teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"ARSADA TAKSİT ARTMAYACAK, SABİT"

Projelerin büyük ilgi gördüğünü bildiren Bakan Kurum, "Sosyal konutta başvuru sayısı 7,5 milyon oldu. Resmi müracaatları bitirilen talep sayısı da 4 milyon 560 bine çıktı" ifadelerini kullandı.

Kurum, arsa projesinde başvurunun 331 bine ulaştığını ifade etti. Murat Kurum, arsa başvurularının 7 Kasım 2022’ye kadar alınmaya devam edeceğini de aktardı.

Arsaların müstakil ve müşterek olarak iki şekle ayrıldığını anlatan Kurum, arsa fiyatlarında yüzde 40 sübvansiyon olduğunu söyleyerek, "Vatandaşımıza arsayı 10 sene faizsiz şekilde veriyoruz. Yüzde 10 peşinat ödeyecek ve kalan tutarı 108 ay vade ile birlikte faizsiz şekilde ödeyebilecek. Taksit artmayacak, sabit kalacak" ifadelerini kullandı.

"İSTER AHŞAP, İSTER BETONARME, İSTER ÇELİK"

Müstakil arsalarda yapılaşmanın ne şekilde olacağının sorulması üzerine Bakan Kurum, "Müstakil arsalar ile ilgili olarak imar planı hazırlıyoruz. Binaların oturacağı alan, çekme mesafesi, kat yüksekliği, imarı yani hepsi imar planında net şekilde belirlenmiş olacak. Vatandaşlarımız da 3194 sayılı İmar Kanunu'na uygun bir şekilde isterse ahşap, ister betonarme, ister yığma, isterse çelik, mevzuata uygun bir şekilde projesini hazırlayıp, istediği gibi de projelerini belirleyip gerçekleştirebilirler" şeklinde konuştu.

"İSTENİRSE YAPIM DESTEĞİ VERİRİZ"

Müşterek parselli olan arsalara konut yapılması ile ilgili sorulara da yanıt veren Bakan Kurum, "Müşterek parsellerde katlı konutlarımız var. Bu konutlar ile ilgili olarak vatandaşlarımız eğer çoğunluğu sağlar ise bütün parseldeki vatandaşımız 'TOKİ'den yapım desteği isteyelim' der ise başımızın üstünde, hiçbir işimizi yarım bırakmayız. Orada da vatandaşımızın bu isteğine kayıtsız kalmayacağız, orada ise yapım desteğini TOKİ Başkanlığımız eli ile vereceğiz" ifadelerini kullandı.

TAPULAR NE ZAMAN VERİLECEK?

Planları onaylanmış hak sahibi belli olan arsaların tapuları, aralık ayı itibarı ile verilmeye başlanacak.

ALTYAPI İKİ SENEDE TAMAMLANACAK

Arsaların altyapı çalışmalarını TOKİ gerçekleştirecek. Elektrik, su, kanalizasyon, stabilize yol altyapıları iki senede etaplar halinde tamamlanacak.

ARSANIZ GERİ ALINABİLİR

Konut için de iki sene şartı olacak, iki senede konutu bitirememiş hak sahiplerinden arsası, ödemiş olduğu paranın da yüzde 10'u kesilerek geri alınacak.

Bakan Kurum’dan orta gelirli aileler için ucuz konut müjdesi! Canlı yayında açıkladı


Geri Dön