26 / 04 / 2024

Deniz Yavuzyılmaz'dan Bandırma-Bursa-Osmaneli-Yenişehir Demiryolu ihalesi iddiası!

Deniz Yavuzyılmaz'dan Bandırma-Bursa-Osmaneli-Yenişehir Demiryolu ihalesi iddiası!

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bandırma-Bursa-Osmaneli-Yenişehir Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi ihalesine yönelik çok konuşulacak bir iddiada bulundu.



CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bandırma-Bursa-Osmaneli-Yenişehir Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi ihalesine yönelik çok konuşulacak bir iddiada bulundu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile Meclis'te gerçekleştirdiği basın toplantısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bahsi geçen ihaleye yönelik iddialarına dair açıklamalarda bulundu.  Yavuzyılmaz, "Özel şirketin üzerinde hiç borç yok. Borçların tümü, avro cinsinden Hazine'nin üstünde, vatandaşlarımızın sırtında" dedi.

Deniz Yavuzyılmaz dan Bandırma-Bursa-Osmaneli-Yenişehir Demiryolu ihalesi iddiası!

Değerinin hemen hemen 3 milyar 198 milyon Türk Lirası olan Bandırma-Bursa-Osmaneli-Yenişehir Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi'nde ilk ihalenin 3 Nisan 2018 tarihinde açık usulle yapıldığını söyleyen Yavuzyılmaz, ardından kabul edilmeyen bu ihalenin, 2020 yılında "AK Parti'nin davet ettiği şirketlerin katılımıyla ve adrese teslim şekilde yeniden yapıldığını" iddia etti. Yavuzyılmaz, "İhalede en düşük teklifi Kalyon İnşaat veriyor ve işi alıyor. 9 milyar 49 milyon lirayla. Bundan sonra karışık. Çünkü ilk ihaleyi yapan Devlet Demiryolları sürecin dışına çıkarılıyor. Dış finansman temin edileceği gerekçesiyle ihale süreçlerinin tümü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğüne devrediliyor. Kendi kendine devredilmiyor. Cumhurbaşkanının devreye girdiği nokta budur" diye açıkladı. 

Deniz Yavuzyılmaz dan Bandırma-Bursa-Osmaneli-Yenişehir Demiryolu ihalesi iddiası!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Yönetimi Borç Raporu'nda ihale amacıyla dış finansman kullanıldığını dile getiren Yavuzyılmaz, "Özel şirketin üzerinde hiç borç yok. Borçların tümü, avro cinsinden Hazine'nin üstünde, vatandaşlarımızın sırtında. Her şey başından yanlış. İhalenin bütün riskini avro cinsinden Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerine alıyor. Bugün itibarıyla kullandığı bu kredinin güncel avro kuruyla karşılığı 18 milyar 663 milyon 19 bin 530 liradır. Doğrudan oluşan kamu zararı 9 milyar 213 milyon 23 bin 697 liraya ulaşmıştır." diye konuştu.

Yavuzyılmaz, söz konusu demiryolu projesinde bu zamana kadar çivi çakılmadığını fakat önümüzdeki  süreçte hükümetin bu projeyi yapmak zorunda kalacağını da dile getirdi.

CHP'li Başarır, Sayıştay raporunda, bilgisayar, telefon, ihale kapsamında lüks araçların ve televizyonların bulunduğunun bilgisini vererek, "Sayın Ulaştırma Bakanı, bu ihalede VİP minibüslerin ve çok lüks araçların ne işi var? Sayıştay, 'Bu araçlar Bursa'da çalışmıyor, Ankara'da geziyor.' demiş. Burada bir soygun, ahlaki bir sorun vardır"  şeklinde konuştu.

Başarır, söz konusu iddia konusunda savcıları işlem yapmaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nu ise bir televizyon programına katılarak gerekli açıklamaları yapmaya davet etti.

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Demiryolu Hattı 2023'te açılacak!

Bandırma - Osmaneli Demiryolu projesinin ihale süreci TBMM'de!

 


Geri Dön