25 / 04 / 2024

Depozito kira yerine sayılır mı?

Depozito kira yerine sayılır mı?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatı olarak biliniyor. Peki, depozito kira yerine sayılır mı? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..



Depozito, taşınmazda oluşabilecek maddi hasarlara ilişkin kiracıdan peşin olarak alınan güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden veriliyor ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınıyor. 

Ev sahibine teminat olarak verilmiş parayı geri almak bazen kiracılar için sorun olabiliyor. Ülkemizde kiracıların hakları yasalar aracılığı ile koruma altındadır. Bu noktada kira sözleşmesi hazırlanırken “teminat bedeli” ya da “depozito” maddesine dikkat edilmesi gerekiyor. 

Mal sahibi, teminat bedeli konusunda Borçlar Kanunu kapsamında belirlenmiş sınırlara sahip oluyor. Buna göre ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebilir; ama daha fazlasını isteyemez. Kira depozitosu genellikle bir kira bedeli olarak istenir.

Depozito kira yerine sayılır mı?

Depozitoyu geri almak için gayrimenkuş sahibine, gayrimenkulün boşaltılacağının bilgisinin verilmesi gereklidir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşarak depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde yapabilir. Peki, depozito kira yerine sayılır mı? 


Geri Dön