18 / 04 / 2024

Son kira depozitoya sayılır mı?

Son kira depozitoya sayılır mı?

Depozito, kiralamalarda ilk kira ile verilen güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Kiracının, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırması gerekiyor. Peki, son kira depozitoya sayılır mı?



Son kira depozitoya sayılır mı?

Depozito, taşınmaz mal kiralamalarında ilk kira ile verilen güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.


Kiracının, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırması gerekiyor. 

Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.


Kiracı ile herhangi bir problemin yaşanmaması durumunda taşınmaz sahibi, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, son kira depozitoya sayılır mı?


Depozitoyu son kiraya saymak..

Kanunen güvence bedeli olan depozito, mal sahibinin uğradığı zararların teminatı için veriliyor. Depozito, kira bedeli olmuyor. Ancak kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; zararın giderilmesi için bu kira borcu depozitodan düşülüyor.



Depozito ne zaman geri ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön