26 / 04 / 2024

Deprem binaları nasıl etkiler?

Deprem binaları nasıl etkiler?

Olası bir depremde bulunduğunuz bölgenin ve yapının özelliklerine göre depremden etkilenme oranı değişkenlik gösterebiliyor. Peki deprem binaları nasıl etkiler? Sorunuzun yanıtı ve detayları haberimizde...



Deprem binaları nasıl etkiler?

Depremin etkisi, yerin türüne, yapısına, kırılmanın işleyişine, depremin süresine ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Bir binanın depremden etkilenme oranının en alt seviyede olabilmesi için, söz konusu yapının deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılmış olması gerekiyor.


Peki deprem binaları nasıl etkiler, binaların depremden fazla etkilenmemesi için ne yapmak gerekiyor?

Yaşadığınız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için bir çok hususa dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin yalnız hasar raporuna bakmak yeterli olmuyor. Bunun yanı sıra "Depreme dayanıklılık raporu"nun olması da gerekiyor. Çünkü hasar raporu, gerçekleşen bir depremden sonra söz konusu konutta oturulamayacak kadar büyük bir hasarın görülmediği gösterirken; depreme dayanıklılık raporunda ise bina üzerinde detaylı bir inceleme yapılıyor. Bu raporun verilebilmesi için beton kalitesine, içlerindeki çelik donatı oranları ile konumlarına bakılıyor.


Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise binanın projesine bakarak, yapı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Örneğin binanızın kaçak olup olmadığını ve hangi proje bürosu tarafından yapıldığını; kullanılan malzeme ve hesapları; projedeki rakam ile binanın gerçek kat sayısının uygunluğunu; hangi deprem şartnamesine göre yapıldığını görebilirsiniz. Olumsuz bir durum ile karşılaştığını zaman bir deprem mühendisliği bürosuna danışmanız faydalı olacaktır.


Binanızın proje raporunu bağlı olunan belediyeden temin edebilirsiniz. Eğer binanızın projesi yoksa, yapının kaçak ve ruhsatsız olduğunu gösterir. Projesi olmayan bir bina ise, mutlaka kontrol ettirilmelidir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön