29 / 03 / 2024

Zorunlu deprem sigortası nasıl ödenir?

Zorunlu deprem sigortası nasıl ödenir?

Binalar için yapılması zorunlu olan DASK olarak da nitelendirilen Zorunlu Deprem Sigortası, yıllık olarak düzenleniyor. Peki, zorunlu deprem sigortası nasıl ödenir? Zorunlu deprem sigortası nereye ödenir?



Zorunlu deprem sigortası nasıl ödenir?

Binalar için yapılması zorunlu olan DASK olarak da nitelendirilen Zorunlu Deprem Sigortası, yıllık olarak düzenleniyor. Sigorta döneminin sona ermesi halinde, poliçe bedelinin tekrar ödenerek, sigortanın yenilenmesi gerekiyor.


Söz konusu DASK poliçe bedel, yapılan düzenlemelere göre değişkenlik gösterebiliyor. Zorunlu deprem sigortası hesaplanan bedelin yatırılması ve gerekli olan belgelerin teslim edilmesi ile yapılabiliyor.


Zorunlu deprem sigortası için gerekli belgeler:

* Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu

* Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

* Sigortalanacak yerin açık adresi

* Tapu bilgileri 

* Binanın inşa yılı 

* Binanın yapı tarzı

* Binanın toplam kat sayısı

* Binanın hasar durumu 

* Meskenin brüt yüzölçümü 

* Meskenin kullanım şekli 


Peki, zorunlu deprem sigortası nereye ödenir?

Zorunlu Deprem Sigortası DASK'a dahil olmak için başvuru sırasında gerekli olacak bilgi ve belgelerle DASK poliçesi düzenleyen bir kuruma gitmek yeterli oluyor.


Sigortası fiyatlarının belirlenirken deprem sonrasında alabilecek en yüksek limiti belirleyen sigorta bedeli bir diğer deyişle teminat tutarının bulunması gerekiyor. Belirlenen teminat tutarı, tarife fiyatı ile çarpıldığı takdirde DASK sigorta bedeli bulunmuş oluyor.


Deprem sigortası DASK hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri ise, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aşağıdaki gibidir;

* Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

* Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

* Diğer Yapılar: 260 TL 


Zorunlu deprem sigortası ne kadar tutar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön