25 / 04 / 2024

Deprem dönüşüm çalışmaları Mayıs'ta meclise taşınacak!

Deprem dönüşüm çalışmaları Mayıs'ta meclise taşınacak!

Kadir Topbaş: İstanbul 'un zaten kentleşmede normal seyri ve talebi var. Bunun kent içinde karşılanması ve bizim deprem dönüşüm çalışmalarımızın bir ayağı olarak da buna bakabiliriz. Bu önümüzdeki ay meclisimize gelecek...



MACARİSTAN 'IN başkenti Budapeşte 'ye giden Dünya Belediyeler Birliği ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Topbaş, hareketinden önce Atatürk Havalimanı 'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Budapeşte Belediye Başkanı Istvan Tarlos 'un İstanbul 'u ziyareti sırasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde Budapeşte 'de bazı görüşmeler yapacaklarını belirten Topbaş, Macaristan 'ın Ocak-Haziran 2011 döneminde AB Dönem Başkanlığı 'nı yürüttüğünü hatırlatarak “Bu bizim ilişkilerimiz açısından, yerel diplomasi açısından önemli. Kentler arasındaki ilişkilerin yerel diplomasiye katkılar sağlayacağını düşünüyorum. 2 günlük kısa süreli yoğun bir ziyaret olacak ' ' dedi.

İki şehir Master Planı 'na uygun

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, bir gazetecinin “Sayın Başbakan seçim beyannamesinde ‘İstanbul 'un 2 ayrı yakasında 2 şehir kurulacağını söyledi. Bu, İstanbul 'un 2006 Master Planı 'na uyumlu mu ' ' sorusu üzerine “Bunlar, Sayın Başbakan ile zaman zaman fikir teatisinde bulunduğumuz konular. Bunun detayı sonra açıklanacak. Tabii, o planları da dikkate alan ve İstanbul 'un geleceği açısından önemli bir gelişme gösterecek bir çalışma yapmaktayız. Üzerinde konuşacağız ' ' dedi.

Yeni şehirlerin iki ayrı İstanbul anlamına gelmediğini söyleyen Topbaş “şžu anda nasıl Ataşehir ortaya çıkıyor, nasıl ki Beylikdüzü ortaya çıktı. Kentin gereksinmeleri doğrultusuna büyümesi anlamına geliyor ” dedi. “İki şehir Master Plan 'a uyumlu ” diyen Topbaş 'ın sözleri Kartal ve Silivri 'yi işaret etti.

Topbaş “İki şehir diye bahsedilen, yeni bir yerleşimdir. Kayabaşı bölgesinde şu anda  TOKİ  60 bin civarında konut yapıyor. Bu 250 bin nüfus demektir. Deprem dönüşüm ağırlıklı yapılan bu   çalışmayla kentin kuzeyinde, Kayabaşı bölgesinde 250 binlik bir yerleşke ortaya çıkıyor. Biz metrolarımızı, ulaşım sistemlerimizi programladık. Bu gerekli olan, gerekli boyutta, ama kentin gelişmesini dikkate alarak yaptığımız bir çalışmadır ' ' yanıtı verdi.

Master Plan 'da neler var

13 şžubat 2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 'nin 103 sayılı kararı ile kabul edilen 1/100.000 Ölçekli istanbul çevre Düzeni Planı, 15 Haziran 2009 'da Başkan Kadir Topbaş tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. ‘İstanbul Anayasası ' diye nitelendirilenplan, kentin gelecekte nasıl görünüm kazanacağını belirliyor.

Silivriye dikey yerleşim Kartal 'a kentsel dönüşüm

Silivri 'de tarımsal alanların korunmasına hassasiyet gösterileceğinden yapılaşma dikey yapılacak ve yüksek binalara izin verilecek. Kartal 'da ise ünlü Iraklı mimar Zaha Hadid 'in gerçekleştirdiği Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi uygulanacak. Projeye göre küçük binalardan büyüklere doğru giden bir yapılanma olacak. Ağırlıklı iş kuleleri, az miktarda da konutlar olacak. Bu proje yaklaşık olarak 10 milyar dolara mal olacak.

Deprem dönüşüm çalışmalarının bir ayağı

İstanbul 'un geçmişte olduğu gibi ciddi bir göç almadığını, ancak kentte her yıl 200-210 bin civarında doğum, 50-60 bin ölümün olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş şunları kaydetti: İstanbul 'un zaten kentleşmede normal seyri ve talebi var. Bunun kent içinde karşılanması ve bizim deprem dönüşüm çalışmalarımızın bir ayağı olarak da buna bakabiliriz. Özellikle, bu kentte güçlendirmelerin yapılabilmesi için bir yasal düzenlemeyle getirmeyi arzu ettiğimiz geçici iskan belgesini vermek ve Fikirtepe üzerinde gösterdiğimiz gibi imar artışı ki bu önümüzdeki ay meclisimize gelecek. Buna Bakırköy, Esenler, Güngören, Beyoğlu ve birçok ilçemiz dahil. Bir diğer konu da desantralizasyon dediğimiz bazı bölgelerin kendi arzu ettikleri şekilde, kendi içinde değişimlerini sağlayacak bir çalışma da var. Bunları bir bütün olarak görmek lazım.

Topbaş “İstanbul 'da yeni bir yerleşke, nasıl Ataşehir ortaya çıkıyor, nasıl ki Beylikdüzü ortaya çıktı. Bunlara baktığınız zaman şu anda Beylikdüzü bölgesinde de büyük gelişme ve nüfus var. Tabii kentin büyümesi anlamında bunu düşünmeliyiz ama kentin gereksinimlerini dikkate alarak bir büyümeyi söylemek istiyorum ' ' diye konuştu.
Star


Geri Dön