19 / 03 / 2024

Deprem riskinin az olduğu Başakşehir ve Sarıyer'de konut satışı artacak!

Deprem riskinin az olduğu Başakşehir ve Sarıyer'de konut satışı artacak!

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı "Yeni dönemde insanlar son zamanlarda meydana elen artçı depremlerle, ister istemez daha sağlıklı zeminlerdeki konutları tercih edeceklerdir. İnsanlar özellikle Başakşehir, Sarıyer, Anadolu yakasının bir kısmı ve sahilden uzak kesimleri tercih edeceklerdir" dedi...



FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Anadolu Ajansı'ndan Yunus Türk'e yaptığı açıklamada, konut satışlarında geçen yıl bir toparlanma süreci olduğunu ve bu yılın artık sürecin inşaat sektörü lehine gelişeceğini söyledi. 

Akbal, özellikle sıfır konutlarda kamu ve özel bankaların konut kredi faizlerini 0,79 bandına çekmesinin sektöre canlılık getireceğini söyledi. Akbal, enflasyonun da 2020 yılının ilk yarısında tek haneli rakamlara düşeceğini beklediklerini belirtti.

Akbal, politika faizinin düşürülmesinin öneminin altını çizerek, "Bütün bunları beraber değerlendirdiğimizde ciddi anlamda bir konut satışı gerçekleşecektir" dedi. 

Firmaların ellerindeki stokları eritmeye başladığına vurgu yapan Akbal, "Bu yıl yeni projelerin yeni fiyatlardan çıkacağı bir dönem olacak. Bu da sektöre yeni bir canlılık getirecek. Dolayısıyla bu yılı, eski ve yeni fiyatlar olmak üzere iki aşamadan değerlendirmek lazım. Yeni projeler yeni fiyatlardan başlayacak. Eski konutların satışı daha hızlı olacak" şeklinde konuştu.

Deprem riskinin az olduğu Başakşehir ve Sarıyer de konut satışı artacak!

"Geçen yıl 40 binin üzerinde yabancıya konut satışı yapıldı"

Akbal, yabancıya konut satışının dolar ile bağlantılı olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin gerçekten güvenli bir liman olma özelliğini koruduğunu ve özellikle uluslararası etkileşimde Türkiye’nin önemli bir rolü olduğunu söyledi. 

Akbal, özellikle Körfez ülkelerinin Türkiye’ye karşı büyük bir ilgisinin olduğuna söyledi ve şu ifadeleri kullandı; "Bu ilgi artarak devam edecektir. Geçen yıl 40 binin üzerinde yabancıya konut satışı yapıldı. Bu rakam bu sene devam edecektir"

Akbal, değerli konut vergisinde bir süreç olduğunu, belli bir süreçten sonra bu devreye gireceğine vurgu yaptı. Akbal, "Dolayısıyla markalı konutlarda biraz zorlama olacak hayliyle. Çünkü rakamlar ve vergi açısından belli bir sıkıntı yaşanacaktır ama umuyoruz ki ortak bir yol bulunacaktır. Belki tekrar bir daha gözden geçirilme ihtimali var. Bu verginin ertelenmesinin sebeplerinden biri de bu konutun daha iyi anlaşılmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

"Kanal İstanbul belirleyici bir faktör olacak"

Akbal, 1999 depreminden sonra İstanbul’da sürekli bir yenilenme ve değişimin olduğunu, hasarlı ve değiştirilmesi gereken konutların bulunduğunu anımsattı. Akbal, sözlerine şu şekilde devam etti; "Bu yeni dönemde insanlar son zamanlarda meydana elen artçı depremlerle, ister istemez daha sağlıklı zeminlerdeki konutları tercih edeceklerdir. Dolayısıyla insanlar özellikle Başakşehir, Sarıyer, Anadolu yakasının bir kısmı ve sahilden uzak kesimleri tercih edeceklerdir"

Akbal, İstanbul’da arazi sorunun olduğunu söyleyerek, "Sorundan dolayı belli bir yere yığılma olmayacaktır ancak konut satın alımlarında Kanal İstanbul belirleyici bir faktör olacaktır. Dolayısıyla ağırlıklı olarak o bölgeye bir kayma olacaktır" dedi.

Marmara'da 7 ve daha büyüklükteki depremin olasılığı kaç?

Kanal İstanbul çevresinde kimin ne kadar arazisi var?
 


Geri Dön