19 / 04 / 2024

Deprem ve düşük faiz yeni eve talebi artırdı!

Deprem ve düşük faiz yeni eve talebi artırdı!

Türkiye'de son dönemde yaşanan depremler nedeniyle vatandaşlar sıfır konuta yöneldi. İzmir'de müteahhitlerin elindeki bitmiş daire stokları erirken, vatandaşların sıfır konut talebinde de büyük artış yaşanıyor.



Son dönemlerde sık sık yaşanan depremler nedeniyle vatandaşlar, oturduğu evlerin dayanıklılık durumunu sorguluyor. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, yapım yılı ve şekli yüzünden binasından endişe duyanlar, yeni konutlara geçmek için emlakçılara koşuyor. Tapu müdürlükleri önünde yoğun kalabalıklar oluştu.

Deprem ve düşük faiz yeni eve talebi artırdı!

Sektördeki son durum hakkında açıklamalar yapan İzmir'in önde gelen inşaat firmalarından Cİ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Aktaş, son sarsıntılardan sonra vatandaşların yeni konuta taleplerinin arttığını belirtip, "Yeni yapıların daha güvenli olacağı düşüncesi ayrıca faiz oranlarının da düşmesi ile yeni yapılarda ciddi bir satış bulunmakta. Müteahhitlerin elindeki bitmiş daire stokları eridi bu dönem" diye konuştu.

VATANDAŞTA DUYARLILIK ARTTI


Bu dönem ev almaya gelen birçok vatandaşın, binanın depreme dayanıklı olup olmadığını sorduğunu dile getiren Cihan Aktaş, "Binanın nasıl yapıldığı, zeminin nasıl olduğu gibi birçok soru vatandaşlarımızca sorulmaya başlandı. Artık insanlar ilgili. Eskiden bu konular vatandaşın ilgisini pek çekmezdi. Son dönemde depreme dayanıklılık konusu ciddi anlamda sorgulanmaya başlandı. Toplum da bu konuda bilinçlendi diyebiliriz" şeklinde konuştu.

İzmir'in deprem bölgesi olduğunu belirten Aktaş, "Deprem bölgelerinde zemin sağlam olacak. Biz şirket olarak, özel firmalara zemin etüdü yaptırdığımız gibi üniversitelerden de bu konuda yardım alıyoruz. Son dönemdeki depremleri hesaba katarsak üniversitelerin de bu konularda işin içinde olması gerekiyor" dedi.

Kentsel dönüşümün önemine de değinen Cihan Aktaş, devletin bu konuda birçok imkan sağladığını söyledi. Aktaş, "Bu işin tek çözümü kentsel dönüşüm. Çünkü eski yapıların yeni yapılara dönüşmesi gerekiyor" diye konuştu.

KİMİSİ BÜTÇEYE KİMİSİ DEPREME BAKIP EVİNİ ALDI


Satın aldığı ev için tapu müdürlüğüne gelen, evli ve 2 çocuk babası restoran işletmecisi Murat Tokgöz (65), evi alırken öncelikle bütçesinin uygun olup olmadığına baktığını dile getirerek, "Deprem için deprem sigortası yaptırıyoruz. Evi alırken bütçemize göre ayarladık. Aldık evimizi. İnşallah oturmak nasip olur" dedi.

Yine yeni aldığı ev için tapuya gelenlerden Halit Türk (48), "Özellikle geçen haftaki depremin etkisi büyük oldu. Hep aklımızdaydı ama harekete geçmemiştik. 30 yaşında bir evimiz vardı. 4 yaşında bir ev aldım" şeklinde konuştu.

 

Konutta satışlar arttı, stoklar eridi!


Geri Dön