20 / 04 / 2024

Depremin 15'inci yıl dönümünde dönüşüm ne oldu?

Depremin 15'inci yıl dönümünde dönüşüm ne oldu?

1999 Marmara depreminin ardından 15 yıl gibi uzun bir süre geçti. Binlerce insanın hayatını kaybettiği depremden geriye yürek burkan fotoğraflar kaldı. Peki, geçen 15 yıllık süre zarfında neler yapıldı? Çürük yapılar yenilenebildi mi?



Türkiye'yi yasa boğan 1999 Marmara depreminin ardından 15 yıl gibi uzun bir sûre geçti. Binlerce insanın hayatını kaybettiği depremden geriye yürek burkan fotoğraflar kaldı. Peki, geçen 15 yıllık süre zarfında neler yapıldı? Çürük yapılar yenilenebildi mi? 


Ne yazık ki beklenen ölçüde bir yenilenme çalışması yürütülemedi. Hatta İstanbul'un en çok rant barındıran bölgesi olarak öne çıkan Fikirtepe'de bile hala çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Bırakın diğer bölgelerde yenilenme çalışmalarının yapılmasını bu kadar karlı bir alanda bile çalışmaların sekteye uğraması çürük yapıları yenileme konusunda ne kadar başarılı olabildiğimizi ortaya koyuyor. Ancak son dönemde İngiltere'den Almanya'ya, Ortadoğu ülkelerinden Arap ülkelerine kadar yabancı yatırımcıların ve fonların Türkiye'de kentsel dönüşüm ile ilgilenmeye başlamaları depremden korunmak adına çürük yapılan bertaraf etmek için bir fırsat doğuracaktır diye umuyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanması için tüm yasal altyapı hazırlayan, yönetmeliklerle dönüşüm çalışmalarını destekleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konuya destek vermek üzere önümüzdeki dönemde de çalışmalar yürüteceğine dikkat çekiliyor. 


Ekonomist Mortgage



Geri Dön