25 / 04 / 2024

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri'nde son gün 10 Eylül!

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri'nde son gün 10 Eylül!

Türkiye’nin tasarımla markalaşmasına katkılar sağlamak için yola çıkan “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, üçüncü kez Türk tasarımlarını ödüllendirecek. Başvurular için son tarih 10 Eylül 2012.



TURQUALITY Programı etkinliği olarak T.C Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) işbirliği ile düzenlenen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nin yeni sahipleriyle buluşması için geri sayım başladı.


Son başvuru tarihi 10 Eylül 2012

Türkiye’de tasarım algısının yaygınlaştırılması ve uluslararası pazarlarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran iyi tasarımın ödüllendirilmesi amacıyla hayata geçirilen “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, endüstriyel tasarımı Türkiye’de ilk kez sistematik olarak değerlendiren bir program olma özelliğini taşıyor. Bu açıdan da tasarımcılar ve markalar açısından önemli bir işlevi yerine getiriyor.  Son başvuru tarihinin 10 Eylül 2012 olduğu yarışma, endüstriye yön verecek yaratıcı tasarımlarla Türkiye’de markalaşmanın ve ihracatın yolunu açıyor.


Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri, ödüllü projelerin sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da markalaşmasına imkan sağlıyor. Design Turkey kapsamında ödül alan ürünler, projenin gücünü, “Design Turkey” logosu ile ürünlerine taşıyarak, ürünlerinin tasarım değerini ulusal ve uluslararası arenada belgeleyebiliyor. Böylelikle, pazardaki stratejik konumlarını güçlendirerek, “Design Turkey” organizasyonunun sunduğu yurtiçi ve yurtdışı tanıtım olanaklarından faydalanarak, ulusal ve uluslararası alanda tasarım dünyasına açılma imkanını yakalayabiliyorlar.


Yerli tasarım ve markalar ödüllendiriliyor

İnternet üzerinden www.designturkey.org.tr adresinden başvuruların alındığı proje kapsamında değerlendirmeye alınacak ürünlerde, en fazla iki yıl önce üretilmiş ve piyasaya sürülmüş olması ile tasarımının, üretiminin veya marka sahipliğinin T.C. kökenli olması özellikleri aranıyor. Ön elemeyi geçen ürünler, ödül töreninden önce, ulusal ve uluslararası seçkin uzmanlardan bir jüri heyeti tarafından değerlendirilerek “İyi Tasarım Ödülü”; “Üstün Tasarım Ödülü” ve “Kavramsal Tasarım Ödülü” olmak üzere 3 kategoride derecelendirilecek. 2012 yılında Design Turkey  Kavramsal Tasarım Ödülleri içi belirlenen tema “Biyomimikri: Doğadan öğrenen tasarım”dır. Kasım 2012’de yapılacak ödül töreniyle, “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri” sahiplerini bulacak. 


Projenin Ödül başvuru kategorileri; ambalaj, aydınlatma, elektronik ürünler, ev cihazları, ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları, kamusal ve ticari ürünler, mobilya, spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler, ulaşım ve taşıma araçları, yapı gereçleri, yatırım ürünleri ve tıbbi gereçler sektörleri şeklinde belirlendi.  


Değerlendirme kriterleri

13 sektörü kapsayan yarışmaya başvuran ürünler, getirdiği yenilik ve sunduğu farklılık, kullanıcının ihtiyacına cevap verebilme özelliği, işlevselliği ve taşıdığı estetik değer gibi ölçütler açısından değerlendirilecek. Değerlendirme süzgecinden geçerek ödül alan tasarımlar, iyi tasarımın taşıması gereken nitelikler konusunda sanayiciyi yönlendirecek, ürün geliştirme sürecinde doğru tasarım stratejilerini belirlemelerinde yol gösterecek. Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri ICSID (Uluslararası Endüstriyel Tasarım Toplulukları Konseyi) tarafından onaylanmaktadır.



Geri Dön