19 / 04 / 2024

Dev bankadan korkutan dolar tahmini! Olursa zamlar peş peşe gelir

Dev bankadan korkutan dolar tahmini! Olursa zamlar peş peşe gelir

Dolar endeksinin 20 yılın zirvesinden gerilemesine karşın yurt içinde dolar/TL kuru yılın en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. Fransız dev banka SocGen’den dolar/TL kuru için kritik bir tahmin geldi. Banka dolar/TL kurunun yıl sonunda 22 liraya ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.



Dolar/TL kuru 19 Temmuz Salı günü de yükselişini devam ettiriyor. Küresel pay piyasalarında, ABD'de hafta içinde açıklanan enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası'nı (Fed) daha da şahinleştireceği ve ülkenin resesyona gireceği endişesiyle oynaklık artarken, gözler yurt içi ve yurt dışında merkez bankalarının para politikası kararlarına döndü. ABD Merkez Bankası Fed başta olmak üzere bir çok majör Merkez Bankası yükselen enflasyon karşısında agresif sıkı para politikasına yönelmiş halde. Fed Haziran toplantısında 50 baz puan faiz artımı yapılmıştı. Temmuz toplantısında ise özellikle ABD enflasyon rakamları sonrası 100 baz puanlık faiz artımı beklentisi yükseltti.

AVRUPA MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI
Bugün ise Euro Bölgesi enflasyon rakamları odak notasında. Veri Perşembe günü gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesine denk gelmesi açısında önemli olacak. Euro Bölgesinde tüketici enflasyonunun haziran ayında yıllık bazda yüzde 8,6 artış kaydetmesi beklenmekte. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 8,1 artış gösterdi. Perşembe günü gerçekleşecek toplantısında 11 yıl sonra ECB’nin ilk faiz artımını gerçekleştirmesi beklenmekte. Medyan beklenti 25 baz puan artım yapılacağı yönünde oluyor. Ancak bugün açıklanacak enflasyon rakamlarının beklenti üstünde gelmesi halinde toplantıya iki gün kala ECB üstünde ekstra baskı oluşturabilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön