26 / 04 / 2024

Dev bankanın genel müdüründen çarpıcı açıklama: Bankacılık artık en karlı 10 sektör arasında değil!

Dev bankanın genel müdüründen çarpıcı açıklama: Bankacılık artık en karlı 10 sektör arasında değil!

Türkiye’nin en büyük özel bankaları arasında yer alan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, sermaye karlılığı bakımından bankacılık sektörünün artık karlı 10 sektör arasında bulunmadığını söyledi.



Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, 2022 senesini değerlendirirken, 2023 öngörülerini de paylaştı.

Öncelikle 2022’nin kolay bir yıl olmadığınının altını çizen Baştuğ, bankacılık sektörü olarak odaklandıkları konuların yasal düzenlemeler paralelinde sıklıkla değiştiğini, buna karşın sektörün yılı bilanço dinamikleri açısından pozitif geçirdiğini belirtti.

TL kredi büyümesinin enflasyonun bir miktar altında kaldığını ve yabancı para kredilerin daralmasını sürdürdüğünü belirten Baştuğ, Türk lirası mevduatın payının ise ciddi şekilde artış gösterdiğini vurguladı.

Dev bankanın genel müdüründen çarpıcı açıklama: Bankacılık artık en karlı 10 sektör arasında değil!

SERMAYE KÂRLILIKLARI ENFLASYONUN ALTINDA KALDI

Bankacılık sektörünün güçlü aktif kalitesini koruduğunu vurgulayan Baştuğ sorunlu kredilere ciddi girişler olmadığını ve takipteki kredi oranlarının düşmeye devam ettiğini söyledi. Baştuğ, banka kârlılıkları nominal olarak ciddi artmış gibi görünse de sermaye kârlılıklarının sektörde yüzde 40 civarında ve enflasyonun ciddi gerisinde kaldığına işaret etti.

Söz konusu bu durumun bankalar açısından net sermaye kaybı anlamına geldiğinin altını çizen Baştuğ, sermaye karlılığı bakımından bankacılığın artık en karlı ilk 10 sektör arasında bulunmadığını vurguladı.

Yapılan yoğun üzenlemelerin kredi büyümeleri üzerindeki etkileri sebebiyle sektör odağını daha fazla müşteri büyümesine çevirdiğini dile getiren Baştuğ, bu alanda rekabetin daha önce görülmedik bir boyuta taşındığını söyledi.

Baştuğ açıklamasında ayrıca, kârlılıktan ödün vermek pahasına sektörün müşteri kazanımını öncelediğini gördüklerini, bunun en belirgin örneğinin ise maaş promosyonlarındaki fiyatlamalar olduğunu bildirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön