26 / 04 / 2024

DEVA Partisi'nden Kanal İstanbul açıklaması!

DEVA Partisi'nden Kanal İstanbul açıklaması!

DEVA Partisi, Kanal İstanbul için itiraz dilekçesini sundu. Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Yasemin Bilgel, "Kanal İstanbul kamu yararına olan bir proje midir?" dedi.



DEVA Partisi, Kanal İstanbul için itiraz dilekçesini sundu. Sözcü'den Zeynep Kaplan'ın haberine göre; bir basın açıklaması gerçekleştiren Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Yasemin Bilgel, "Kanal İstanbul kamu yararına olan bir proje midir? Rant dışında açıklanabilir bir yanı yoktur" diye konuştu.

DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Yasemin Bilgel, çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul'la ilgili açıklamalar yaptı. İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde projeye ilişkin konuşan Bilgel, geri dönüş imkanı bulunmayan zarara neden olacak projenin hayata geçirilmek istenmesinden endişelendiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

İSTANBUL'UN SU SORUNLARI DAHA DA BÜYÜYECEK

– Projenin planlandığı bölge, İstanbul'un ormanlarının, mera alanlarının, tarım alanlarının yer üstü ver yer altı su kaynaklarının, su havzalarının olduğu bir bölgedir. Kanalın inşası orman ve mera alanlarımızın kaybına neden olacak tarımsal istihdam ve hayvancılığı olumsuz etkileyecek ve en önemli konulardan biri, su sorunu olan İstanbul'un su sorununu daha da büyütecektir.

– Marmara Denizi'ni oksijensiz bırakarak ölü bir denize dönüştürme riski taşımaktadır. Kanal İstanbul'un bu ekolojik yıkımı dışında hali hazırda nüfus sorunu yaşayan İstanbul'un nüfusun da artmasına sebep olacak ve şehir üstündeki stresi daha da arttıracak.

DEVA Partisi nden Kanal İstanbul açıklaması!

KAYNAKLAR DEPREM İÇİN KULLANILMALI

– Kanal İstanbul aynı zamanda güvenlik riskleri de oluşturan bir projedir. Olası bir depremde kanalın etkilenmesi ve hasarların artması söz konusudur. Aynı zamanda proje Türkiye'nin b.oğazlardaki egemenliğinin ve güvenliğinin teminatı olan Montrö Sözleşmesi'nin de tartışmaya açılmasına sebep olabileceğinden ulusal güvenlik için de riskler barındırmaktadır. Bu çevresel yıkım, afet ve güvenlik risklerini düşündüğümüzde Kanal İstanbul Projesi'nin kamu yararına bir proje olmadığı açıktır.

MALİYETİ 60 MİLYAR DOLARA KADAR ÇIKIYOR

– Projenin maliyetiyle ilgili hesaplar 20 milyar dolardan 60 milyar dolara kadar çıkmaktadır. Bu kaynağın İstanbul'u olası bir depreme hazırlıklı hale getirilmesi, iklim değişikliğine uyumlu, yaşanılabilir bir şehre dönüştürülmesi gibi öncelikli sorunlar yerine bu projeye ayrılması kabul edilebilir bir durum değildir. Kanal İstanbul için harcanacak kaynak Türkiye'nin tüm tarımsal sulama projelerinin toplam tutarından katbekattır.

-DEVA Partisi olarak soruyoruz; Kanal İstanbul kamu yararına olan bir proje midir?

Kanal İstanbul ile İstanbul güvence altına alınacak! 


Geri Dön