25 / 04 / 2024

Devlet arazilerinin kiraya verilmesine ilişkin 5 soru mecliste!

Devlet arazilerinin kiraya verilmesine ilişkin 5 soru mecliste!

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, devlet arazilerinin kiraya verilmesi ile Sudan'da kiralanan arazilere ilişkin 5 soru hazırladı..



CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, devlet arazilerinin kiraya verilmesi ile Sudan'da kiralanan arazilere ilişkin soru önergesi hazırladı. Sarıbal sorularının Tarım Ve Orman Bakanı Milletvekili Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Sarıbal önergesinde "Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 15 Temmuz 2018 tarihinde yaptığı ve medyada da yer alan demecinde “Devletin çok münbit toprakları var. Bunları ilerleyen dönemde kiralamaya açmak istiyoruz” dedi. Bakan aynı demecinde, devletin çok büyük arazilerin üzerinde olmaması ve bunların vatandaşa verilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Pakdemirli, kiraya verilecek arazilere ilişkin de “Güzel bir kira kontratı yapacağız. İyi kontratların üzerinde bunların halkımızla buluşmasını sağlayacağız. Hem üreticilerimize bir kazanç kapısı imkanı olacak hem de tüketici yerli ürünlerden dolayı gıda enflasyonun bir nebze de daha kurtulmuş olacak” ifadesini kullandı." diyerek bu bağlamda 5 soru sordu.

Sarıbal'ın soruları

1 - Bakanın bahsini ettiği ve kiraya verilmesi düşünülen “devletin münbit topraklan” kaç hektardır? Bu topraklar nerelerdedir? 16 yıl boyunca bu topaklar kullanılmış mıdır? Kullanılmışsa ne kadarı tarımsal üretimde kullanılmıştır?

2- Söz konusu devlet topraklarının kime ve nasıl kiraya verileceği planlanmış mıdır? Bu konuda çalışma yapılmış ise ne zaman başlamıştır? Böyle bir çalışma varsa ziraat odaları, ilgili meslek kuruluşları ve üniversitelerden görüş alınmış mıdır?

3- Devletin bu verimli topraklarından yabancılar da kiralayabilecek midir?

4- Türkiye 2014 yılında Sudan’da 99 yıllığına 780 bin dönüm tarım arazisi kiralamıştı. Türkiye’nin kiraya verebileceği verimli arazileri varken Sudan’dan arazi kiralaması çelişki değil midir? Sudan’dan arazi kiralamanın amacı nedir?

5- Sudan’dan kiralanan arazide ne gibi çalışmalar yapıldı? Türkiye’nin bu çalışmalardan ne kadar kazancı oldu?


 


Geri Dön