24 / 04 / 2024

Devlet vergide indirim yapma kararı aldı! Vergi indiriminden kimler yararlanacak hangi gelirler vergiden muaf olacak?

Devlet vergide indirim yapma kararı aldı! Vergi indiriminden kimler yararlanacak hangi gelirler vergiden muaf olacak?

Devlet Türkiye'nin sıcak para ihtiyacını karşılamak ve döviz girdilerini artırmak amacıyla yurt dışına ihracat yapan firmalardan kesilen Kurumlar Vergisi'nde indirim yapma kararı aldı. Ayrıca kur farkı faiz ve benzeri gelirler kurum kazancı kapsamına alındı.



KUR FARKI, FAİZ VE BENZERİ GELİRLER, İNDİRİM UYGULANACAK KURUM KAZANCI KAPSAMINA ALINDI

Payları, Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda ilk defa işlem görmek üzere en az yüzde 20 oranında halka arz edilen kurumların, üretim ve ihracat faaliyetiyle iştigal ederek bir kazanç elde etmeleri halinde, bu kurumların tüm matrahları için 2 puan indirim hesaplandıktan sonra üretim faaliyetleri ile ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için 1 puan ilave indirim mümkün olacak.

Düzenleme kapsamında ihracat ve üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların aynı dönemde indirimli kurumlar vergisinden yararlanacak olmaları halinde yatırım teşvik belgesinden kaynaklanan vergi indirimi oranı 1 puan indirim uygulanmış orana göre hesaplanacak. Buna göre, kurumlar vergisi mükellefleri, şartları sağlamaları halinde bu indirimlerden aynı anda yararlanabilecekler.

Tebliğe göre, indirim veya istisnaya tabi tutularak üzerinden vergi hesaplanmayan kazançlar için 1 puan indirim uygulanmayacak.

Söz konusu indirim kapsamında kabul edilen faaliyetlerden elde edilen kazancın, kurumlar vergisi matrahının tespiti açısından, hasılat, maliyet ve gider unsurlarının, ayrı ayrı izlenmesi, diğer faaliyetlerle ilişkilendirilmemesi ve kayıtların da bu ayrımı sağlayacak şekilde tutulması gerekirken, bu durumun mümkün olmadığı hallerde ise müşterek genel giderler, indirim kapsamında olan faaliyetler ile indirim kapsamında olmayan faaliyetler arasında uygun bir dağıtım anahtarı tespit edilerek dağıtılabilecek.

Ayrıca gerek ihracat faaliyeti gerekse üretim faaliyeti kapsamında doğan alacaklara isabet eden kur farkı, faiz ve benzeri gelirler 1 puan indirim uygulanacak kurum kazancı kapsamında değerlendirilecek. 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön