27 / 04 / 2024

Devletin tarihi köşkleri yeni sahiplerini bekliyor!

Devletin tarihi köşkleri yeni sahiplerini bekliyor!

Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli simgelerinden Çankaya Köşkü, hemen yanı başında Başbakanlık Konutu, Dışişleri Konutu ve TBMM Başkanlık Konutu’yla birlikte devletin yönetim merkezi olarak bilinen tarihi mekanlar yeni sahiplerini bekliyor.



Hürriyet Gazetesi yazarı olan Nuray Babacan, bugünkü yazısında devletin yönetim merkezi konumunda bulunan köşkler ve konutların satışını kaleme aldı. İşte o haber...

Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli simgelerinden Çankaya Köşkü, hemen yanı başında Başbakanlık Konutu, Dışişleri Konutu ve TBMM Başkanlık Konutu’yla birlikte devletin yönetim merkezi olarak bilinirdi. Cumhurbaşkanlığı’nın Beştepe’ye taşınmasından sonra Çankaya sırtlarındaki bu tarihi binaların kaderi de merak ediliyor.

Büyük bahçeleriyle halen başkentin en güzel manzarasına sahip bu mekânların nasıl kullanılacağı halen tartışma konusu. Doğal olarak bu manzaralı tarihi binalara birden fazla talip var. Bu binaların kullanımının kararname ile Cumhurbaşkanlığı’na bırakıldığını da belirtelim.

Erdinç Çelikkan’ın aktardığına göre, Atatürk’ten başlayarak 91 yıl boyunca Türkiye’nin yönetim merkezi olan Çankaya Köşkü’nün kampusundaki binalar, 9 cumhurbaşkanlığı kurulu ile 4 ofisin üye ve bürokratları tarafından kullanılmaya başlandı. Çankaya Köşkü’nün ise Erdoğan tarafından daha aktif kullanılacağı belirtiliyor. Köşk taşınma işleminin ardından, ilk olarak 2018 yılında Kültür ve Sanat Politikası Kurulu toplantısı, 2019’da da Türkiye-Rusya-İran Liderler Zirvesi için kullanıldı. Hem Köşk hem çalışma ofisleri bir nevi Cumhurbaşkanlığı’nın ek binasına dönüştürüldü.

ŞENTOP İSTİYOR

Gelelim Köşk’ün hemen karşısındaki Başbakanlık Konutu’nun durumuna. Başbakanlık yönetim sisteminden çıkartılınca, bu konut, uzun bir süre Binali Yıldırım ve ekibi tarafından ofis olarak kullanıldı. Ama konuta yeni bir talip çıktı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, beş yıl önce yaptırılan Meclis Başkanlığı Konutu yerine buraya geçmeyi istediği ve bunu da Erdoğan’a ilettiği belirtiliyor.

Çankaya sırtlarında yer kapma yarışı devam ediyor. Mahallenin en eskisi olan Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Konutu’nda neredeyse beş yıldır yaşıyor. Bakalım Çavuşoğlu’nun tünellerle birbirine geçişi olan bu tarihi binalardaki yeni komşuları kim olacak?


Geri Dön