29 / 03 / 2024

Devremülk hakkının şartları!

Devremülk hakkının şartları!

Bir kişinin yılın 15 günlük ya da daha uzun bir diliminde satın aldığı mülk devremülk olarak biliniyor. Devremülk tesisi için bazı şartların sağlanmış olması gerekiyor. İşte, devremülk hakkının şartları!



Devremülk hakkının şartları!

Bir kişinin yılın 15 günlük ya da daha uzun bir diliminde satın aldığı mülk devremülk olarak biliniyor. Bu sürenin altında olanlar devre tatil oluyor.


Devremülk sahiplerine normal bir gayrimenkul almış gibi tapu veriliyor ve bu kişinin ismi tapuya tescil ediliyor. Ancak devremülk süresi tapuda değil taraflar arasında imzalanan sözleşmede belirtiliyor.  Devre tatiller ise tapu ile satılmıyor; sözleşme ile kullanılıyor.


Devremülk sahibi, kat mülkiyeti sistemi ile yapılandırılmış, belirli devrelere bölünmüş bir dairenin, yılın en az 2 haftalık bir dönemine sahip oluyor.


Devremülkler, miras yoluyla gelecek kuşaklara devredilebiliyor. Devremülk üyesi, sahibi oldukları devremülklerini başka kişilere kullandırabiliyor, kiraya verebiliyor, satabiliyor, ticari faaliyetlerinde ipotek olarak gösterebiliyor. Devremülk hakkının tesis edilebilmesi için bazı şartları sağlamış olması gerekiyor.


Devremülk hakkının şartları!

1- Devremülk hakkının bağlı olduğu devrelerin sayısı ve süreleri esas alınarak eşit bir biçimde belirleniyor.

2- Devremülk hakkı ancak mesken nitelikli kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş müstakil yapılarda kurulabiliyor.

3- Bir yıl içindeki devrelerin tamamının tapu sicilinde gösterilme zorunluluğu vardır.

4- Devremülk üzerinde bu hakla bağdaşan ayni haklar kurulabiliyor. Yani devremülk hakkı devredilebiliyor ve mirasçılara geçebiliyor.

5- Devremülk hakkı yılın belirli dönemlerine ayrılarak en az 15 gün, en fazla 365 gün oluyor.

6- Üzerinde devremülk hakkı kurulacak yapı veya bağımsız bölümlerin ortak malikler arasında dönem süresi devir ve teslimi ile istifade şekil ve usulleri yani devremülk şartları, yönetim kurulu tarafından hak ve sorumlulukları büyük onarım için ayrılacak dönem, bakım masrafları gibi hususlar devremülk sözleşmesinde belirleniyor. Bu hususları içeren ve bütün hak sahiplerince imzalanan devremülk sözleşmesi resmi senede eklenerek tapu kütüğünün beyanlar hanesinde gösteriliyor.

7- Ana taşınmaz mal ile bağımsız bölümlerin ve müstakil yapıların tapu kütüklerinin beyanlar hanesine bağımsız bölüm veya yapı üzerinde devremülk hakkı kurulduğu işaret ediliyor. Düzenlenecek tapu senedinde de bu husus belirtiliyor.

8- Devremülk hakkı sahibi bu hakkın kurulduğu taşınmazların eklenti ve ortak  kullanım alanlarında ve kendisine ait olan süre içinde kullanma hakkına sahip oluyor.

9- Kat mülkiyetine çevrilmiş birden fazla bağımsız bölümlerden bazılarının üzerinde devremülk hakkı kurulması aksi yönetim planında kararlaştırılmamışsa diğer bağımsız bölüm maliklerinin izinlerine bağlı olmuyor.

11- Devremülk hak sahipleri kendilerine ayrılan ve tapu sicilinde belirtilen dönem süresi sonunda kullandıkları bağımsız bölüm veya yapıyı sözleşme hükümleri gereğince boşaltmaya ve yeni hak ve dönem sahibine teslim etmek zorundadır. Bu devremülk şartları ndan en önemli husustur.

12- Devremülk hakkı sahiplerinin hak ve borçları yetki ve sorumluluklarının tespit ve uyuşmazlıkların çözümlenmesinde, bu konuda sözleşmede veya yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde Türk medeni kanunu ve ilgili diğer kanun hükümleri uygulanıyor.

13- Dönem süresi sonunda tahliye olmadığı takdirde yararlanacak olan dönem sahibinden birisi veya yöneticinin tapu kaydını ve sözleşmeyi talebine ekleyerek ibraz etmesi halinde mahallin en büyük mülki amirinin emri ile başkaca bir işlem ve tebligata gerek kalmadan derhal zabıtaca boşalttırılır. İdare ve yargı organlarına yapılacak başvuru bu boşaltma işlemini durdurmuyor. Tarafların kanundan ve sözleşmeden doğan hakları saklıdır.

14- Anlaşmazlıklar devremülkün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde çözümlenir.


Devremülk üzerinde şufa hakkı kullanılabilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön