19 / 04 / 2024

Dia Holding, imza attığı milyar dolarlık projelerle dikkat çekiyor!

Dia Holding, imza attığı milyar dolarlık projelerle dikkat çekiyor!

İşadamı İbrahim Çeçen'in büyük oğlu Murat Çeçen ile üniversite arkadaşı Azeri işadamı Hassan Gozal'ın 2007'de kurduğu Dia Holding, imza attığı milyar dolarlık projelerle dikkat çekiyor....



İşadamı İbrahim Çeçen'in büyük oğlu Murat Çeçen ile üniversite arkadaşı Azeri işadamı Hassan Gozal'ın 2007'de kurduğu Dia Holding, imza attığı milyar dolarlık projelerle dikkat çekiyor. Azerbaycanlı başkenti Bakü'nün sembol binalarım inşa eden Dia Holding, Türkiye'de de en büyük hastane kompleksi Bilkent Hastanesinin yapımını sürdürüyor. 



Son dönemde İstanbul'daki 3- Köprü ihalesini alarak adından söz ettiren IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen'in en büyük oğlu Murat Çeçen ile üniversite arkadaşı Azeri işadamı Hassan Gozal'ın 6 yıl önce yüzde 50-yüzde 50 ortak olarak kurduğu Dia Holding, çok kısa sürede imza attığı milyar dolarlık projelerle dikkat çekiyor.


Birkaç yıl içinde Azerbeycan'ın başkenti Bakü'nün çehresini değiştiren iki dev projeye imza atan ikili, 2012 yılında elde ettiği 572 milyon dolarlık ciro ile Capital Dergisi'nin Yurtdışındaki En Büyük 50 Türk Şirketi listesinde ll'inci sırada yer almayı başardı. Dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en büyük şehir hastanesi projesi olan Bilkent Şehir Hastanesinin yapımını üstlenerek adını yurtiçinde de duyuran Dia Holding'in gündemine önemli ihaleleri aldığı dile getiriliyor. 

•DİA' ADI ÇOCUKLARDAN Birleşik Arap Emirliklerimle 2007'de IC Yatırım Holding ve Inteı sun Holding ortaklığı olarak kurulan Dia Holding, Bilkent Üniversitesi'nde okurken tanışan Murat Çeçen ve Hassan Gozal'ın ortaklığında yoluna devam ediyor. Azeri Gozal'ın doğum yeri, Çeçen ailesinin memleketi olan Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesi. Gozal, aynı zamanda Murat Çeçen'in sağdıMurat Çeçen (solda) ve Hassan Gozal (sağda), Bilkent Üniversitesi'nde okurken tanışıyor. Azeri kökenli Gozal da Çeçen ailesi gibi Ağrılı. Aynı zamanda Murat Çeçen'in nikahında sağdıcı olan Hassan Gozal'ın ailesi de Türkiye'deki Çeçen'ler gibi, Azerbaycan iş hayatında tanınmış bir aile. 

cı. Üniversite sonrası arkadaşlıklarını iş ortaklığı ile pekiştiren iki girişimci, kurdukları holdingin adı olan Dia'yı çocuklarının isimleri olan Dara, ibrahim ve Arya'nın baş harflerinden türetmişler. 

ALİYEV AİLESİ İLE YAKIN Holdingin üstlendiği ilk iş Bakü Devlet Sahil Tesisleri Projesi olmuş. 

Hemen ardından, bugün Bakü nün dış dünyaya vermek istediği resmi temsil eden iki dev proje olan Ateş Kuleleri ve Haydar Aliyev Merkezi ihalelerini de Dia aldı. Bu arada. Aliyev ailesi ile iyi ilişkileri olan Hassan Gozal'ın adı, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu nun (ICIJ) hazırladığı "offshore-leaks" belgelerinde "Aliyev ailesinin ticari faaliyetlerini yürüten isim" iddiasıyla gündeme gelmişti. 

İRANLI TURİSTİ ÇEKECEK Holding, şu anda Bakü yakınlarında toplam 3 fazda bitirilecek 1,5 milyar dolarlık Şahdağı Kayak Tesisleri'nin inşaatını gerçekleştiriyor. 

Bu turizm tesisi, özellikle Körfez, Rus ve iranlı turisti kış turizmi için  Azerbeycan'a çekmeyi hedefliyor. 

Holding, 2012'de Türkiye'de imzalamış olduğu Bilkent ve ardından Mersin Entegre Sağlık Kompleksi Projeleri ile birlikte, faaliyet alanlarını genişletme kararı aldı. Bu kapsamda, Bilkent Entegre ve Mersin Entegre Sağlık AŞ şirketleri kuruldu. 

Aynı yıl içinde Akgedik ve Çandarlı Elektrik Üretim ve Yatırım Şirketleri de faaliyete geçti.

Çeçen-Gozal ikilisi holding çatısı altında kurdukları inşaat şirketi ile kısa süre içerisinde dünyanın en büyük 124'üncü uluslararası miiteahhiti ve 155'inci uluslararası tasarımcısı olarak ENR listesine girdi. 

ZAHA HADİD İMZALI PROJE Dia Holding, geçen hafta Baki'ı'nün simgesi haline gelmesi beklenen ve dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid imzası taşıyan Haydar Aliyev SES AKUSTİĞİ ODTÜ'DEN Başkan Aliyev'in babası Haydar Aliyev adına kurmak istediği müze ve kültür merkezinin tüm dünyanın takdirini kazanacak bir yapı olması gerektiğini ifade ettiğini anlatan Çeçen. "Biz de bu nedenle dünyanın en büyük mimarlarından Zaha Hadid'in bu iş için en iyi isim olacağını düşündük" diyor. 

Ancak Zaha Hadid'in mükemmeliyetçiliği ve detaycılığının kendilerini zorladığını itiraf etmekten kaçınmayan Murat Çeçen, projenin selameti için ünlü mimarın bir dediğini iki etmedikleri söyleniyor. Ve sonuçta ortaya gerçekten de Bakü'nün çehresini değiştiren, dünyanın takdir ettiği bir yapı çıkmış. 

Özellikle 980 koltuklu oditoryum etkileyici eğrisel mimarisiyle göz kamaştırıyor. Bu arada, klasik müzik konserleri düzenlenebilecek şekilde inşa edilen oditoryumun akustiğinin de ODTÜ mühendislerince dizayn edildiğini vurgulayalım. 

Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. 

Yapımı 3,5 yıl süren ve 205 milyon Euro'ya mal olan Haydar Aliyev Merkezi. holdingin en fazla önem verdiği projesi. 

Hadid ve ekibinin Azerbeycan mitolojisinin en önemli öğesi olan "Hazar Denizi'nin yükselişi"nden ilham alarak çizdiği proje, aynı zamanda Azerbeycan'ın Batıya dönük yüzünü simgeliyor. Merkezin açılışı dolayısıyla Bakü'de bir araya geldiğimiz Murat Çeçen de bu tespiti doğruluyor. "Devlet Başkanı İlham Aliyev, özellikle ülkenin kültür ve sanatının gelişip dünyada anılmasına çok önem veriyor" diyen Çeçen, bu yüzden kent merkezinde daha önce dev bir cami yapılması için ayrılan araziye kültür merkezi yapma kararı aldığına dikkat çekiyor. 

Dia Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hassan Gozal yapımında 1500 kişinin çalıştığı projenin kendileri için iftihar kaynağı olduğunu belirtiyor. Dünyanın yağım tekniği açısından en zor eserlerinden birini yaptıklarını vurgulayan Gozal, 7 yaşını henüz doldurmuş genç bir holding olarak yollarına emin adımlarla devam ettiklerini vurguluyor. 7 yıl gibi kısa bir sürede 2 milyar Euro'luk projeyi hayata geçirdiklerine işaret eden Gozal, "Azerbeycan'da gerçekleştirmemiz gereken 400 milyon Euro'luk taahhüt işimiz daha var. Bu projelerden en büyüğü, Şahdağ'da gerçekleştirdiğimiz Yaz-Kış Turizm Kompleksi projesi. Proje 4 faz halinde tamamlanacak ve 2014 yılında teslim edilecek" diye konuşuyor. 

Dia Holding'de, Çeçen ve Gozal'a eşlik eden bir diğer isim ise Mehmet Ali Bayar. Bir dönem 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "merkez sağı toparlayacak isim" olarak gösterilen ve bir süre Demokrat Parti başkanlığı da yapan Bayar, uzun yıllar Dışişleri bürokratı olarak görev yaptığı Azerbaycan'da şimdilerde işadamı ve danışman kimliği ile faaliyet yürütüyor. Bayar, "Azerbaycan artık dünyada yalnızca petrolü, gazı veya Karabağ sorunu ile anılmak istemiyor. Ülkenin kültürünü ve estetiğini dünyaya gösterecek projelere bu yüzden büyük destek var" diyor. 



Ekonomist 


Geri Dön