25 / 04 / 2024

Noor Holding, 8 milyar dolarlık Sedir Adası inşa edecek

Noor Holding, 8 milyar dolarlık Sedir Adası inşa edecek

Noor Holding, Lübnan'ın milli sembolü olan sedir şeklinde bir yapay ada projesi geliştirdi. 8 milyar dolarlık yatırımın 2 milyarını İhlas Holding'in yapacağı açıklandı



Beyrut merkezli Noor Holding, Lübnan'ın milli sembolü olan sedir şeklinde bir yapay ada projesi geliştirdi. 8 milyar dolarlık yatırımın 2 milyarını İhlas Holding'in yapacağı açıklandı. İhlas Holding ise Borsa'ya "Sadece ön sözleşme" dedi

Dünya küresel ekonomik krizle boğuşurken, Körfez bölgesinde dudak uçuklatan bir gayrimenkul yatırımı planlanıyor. Onlarca milyar dolar harcanarak yapılan mega gayrimenkul projelerin yer aldığı Dubai ve Abu Dabi'nin de krizin pençesine düştüğü, pek çok projeyi yavaşlattığı ya da iptal edildiği bir ortamda Lübnan devreye girdi. Merkezi, ülkenin başkenti Beyrut olan uluslar arası yatırım şirketi Noor Holding, 8 milyar dolarlık bir yapay ada yapacağını açıkladı. Dubai'deki Palm Jumeirah'dan ilham alınarak asarlanan ada, ülkenin milli sembolü olan sedir ağacı şeklinde olacak.

İhlas Holding'in 2 milyar dolarlık sürprizi

Uluslar arası basın organları Associated Press ve Alman Der Spiegel'in de haberlerine taşıdığı projenin yatırımcıları arasında bir Türk şirketinin de adı geçiyor: İhlas Holding. Noor Holding'in Başkanı Mohammed Saleh'in, İhlas Holding ile anlaşıldığını duyurduğu haberlere göre, 8 milyar dolarlık yatırımın 2 milyar dolarlık kısmı İhlas İnşaat tarafından yapılacak. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'naaçıklama yapan İhlas Holding ise şöyle denildi: Bağlı ortaklarımızdan İhlas Pazarlama A.Ş'nin iştiraklerinden olan İhlas İnşaat Yapı Taahhüt ve Ticaret A.Ş; denizde inşa edilecek Lübnan Adası projesinin fikri mülkiyetine sahip bulunan Lübnan'da kurulu Noor International Holding ile bir ön anlaşma imzalamıştır. Bu ön anlaşmanın, içinde bulnan bir maddede, her iki taraf masaya oturup tekrar konuşana ve yeni şartları belirleyene kadar bir geçerliliği bulunmadığı belirtilmektedir.

`Fizibilite çalışmasına göre hareket edceğiz'

Ancak, Noor Holding Başkanı Saleh'in yaptığı açıklamalara göre, İhlas İnşaat'ın projeye yapacağı 2 milyar dolarlık yatırım kesinleşmiş durumda. Projeyle ilgili görüştüğümüz İhlas Holding'in yurt dışındaki projelerinden sorumlu yöneticisi Celim Aral ise, imzalanan mutebakatın tümüyle bir iyi niyet anlaşması ve ön sözleşme olduğunu açıkladı. Cemil Aral, "Bu konuda gerekli fizibilite çalışmaları yapılacak ve finansman şartlar değerlendirilecek. Ondan sonra bir karar oluşturulacak ve bu karara göre hareket tarzı belirlenecek" diye yanıt verdi.

3.3 kilometrekarelik alanda inşa edilcek

Projenin orijinal ismi Cedar Island.
Toplam 8 milyar dolara mal olması planlanıyor.
3.3 kilometrekarelik bir alanda inşa edileceği belirtiliyor.
Projede lüks villalar, konutlar, restoranlar, okullar, hastaneler, parklar, alışveriş alanları ve plajlar olacak.
Ana yatırımcı Noor Holding, Dubai'deki dünyanın en yüksek oteli Rose Tower'ı inşa eden şirket.

Gazete Habertürk


Geri Dön