19 / 04 / 2024

Dış ticaret açığı 5 ayda 56 milyar doları aştı!

Dış ticaret açığı 5 ayda 56 milyar doları aştı!

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Mayıs ayında dış ticaret açığı 12,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında ise dış ticaret açığı 56,1 milyar dolara yükseldi.



Dış ticarette, ihracat ile ithalat arasındaki makas açılmaya devam ediyor. Mayıs ayında da yine çift haneli açık kayıtlara geçti. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Mayıs ayında ihracat yıllık 14,4 oranında artışla 21,7 milyar dolara yükseldi. Ancak ithalatta ise artış yüzde 16 olarak gerçekleşti ve 34,3 milyar dolar oldu. Aynı dönemde oluşan dış ticaret açığı yüzde 19 artışla 12,7 milyar dolara çıktı.

Dış ticaret açığı 5 ayda 56 milyar doları aştı!

Geçen yıl ile bu yılın mayıs ayı gerçekleşen dış ticaret rakamları karşılaştırıldığında; ihracatın ithalatı karşılama oranı 0,9 puan düşerek yüzde 63,1 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hesaplama içerisine alınmadığında, ihracatın ithalatı karşılama oranı 7,1 puan düşerek yüzde 70,1 olarak gerçekleşti. Enerji ve altın verileri dışarıda tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 4,6 puan azalarak yüzde 77,4 oldu.

5 AYDA 56,1 MİLYAR DOLARLIK AÇIK

Yılın ilk 5 ayı incelendiğinde geride kalan 2022 yılının aynı dönemine göre; ihracat yatay yönlü seyrederek 102,5 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 8,9 oranında artarak 158,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise aynı dönemde 56,1 milyar dolar oldu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön