26 / 04 / 2024

DİTİB Merkez Cami mimarisiyle göz kamaştırıyor!

DİTİB Merkez Cami mimarisiyle göz kamaştırıyor!

Açılışı Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Köln'de bulunan DİTİB Merkez Camisi mimarisiyle dikkat çekiyor.



Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) Almanya'da hayata geçirdiği ve cumartesi Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan DİTİB Merkez Camisi, Köln'ün sembolleri arasında yerini aldı. Takvim gazetesinde yer alan habere göre, caminin 36,5 metre yüksekliğinde bir şeffaf kubbesi mevcut. Kubbenin yanında yükselen 55 metrelik iki zarif minaresiyle modern bir mimariye sahip olan camide aynı anda 1.250 kişi ibadet edebiliyor.

DİTİB Merkez Cami mimarisiyle göz kamaştırıyor!

DİTİB Merkez Cami mimarisiyle göz kamaştırıyor!

 

Eski bir fabrika deposundan dev külliyeye dönüştü​

1984 yılında 200 cami derneğinin birleşerek kurduğu DİTİB Merkez Camii'nin bulunduğu yerleşke, aynı zamanda DİTİB'in Genel Merkezi.

Eski bir fabrika deposundan camiye dönüştürülen mekan, eski haliyle uzun seneler hizmet verdi. Türk ve Müslümanların yoğun yaşadığı Köln'de Müslümanların dini, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamakta artık yetersiz kaldığı için yeni bir cami ve kültür merkezi yapma zorunluluğu doğdu.

DİTİB'in Köln Büyükşehir Belediyesine mevcut arsa üzerine yeni cami inşa etmek için için 2001 yılında yaptığı başvuru, 2002'de proje yarışması düzenlemesi şartıyla kabul edildi.

DİTİB Merkez Cami mimarisiyle göz kamaştırıyor!

DİTİB Merkez Cami mimarisiyle göz kamaştırıyor!

Köln'ün görüntüsüne uyum sağlayan, şehre mimari zenginlik katan bir eserin inşa edilmesi için 2005'te 111 mimarın katılımıyla uluslararası bir proje yarışması yapıldı. Yarışmanın sonunda DİTİB'in şeffaflığını ve caminin kapılarının herkese açık olduğunu simgeleyen Alman mimar Paul Böhm'ün projesi birinci oldu. Seçilen bu proje üzerinde bazı değişikliklere gidilerek şeffaflaşan görüntü tasarımıyla daha davetkar bir yapı ortaya çıktı.

Belediye tarafından 2008 yılında onaylanan cami projesinin temeli, 7 Kasım 2009 tarihinde  atıldı. Temel atma törenine dönemin Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, DİTİB yöneticileri ve Köln yerel yöneticileri katılım gösterdi.

2010'da kaba inşaatı tamamlanan caminin bir bölümü, 2012 yılından bu yana ibadete açık. DİTİB hizmet birimleri de 2014 yılından itibaren yeni binaya taşındı.

DİTİB Merkez Cami mimarisiyle göz kamaştırıyor!

Malzemeler Türkiye'de özel üretildi

Caminin iç dekorasyon ve tezyinat ön çalışmalarına 2014 yılı sonunda başlandı. Proje yüksek mimar Merih Aykaç'ın koordinesinde Türkiye'den gelen nakkaş Semih İrteş ve hattat Hüseyin Kutlu tarafından yapıldı. Çağdaş çizgiyle geleneksel yapı harmanlanarak özgün bir konsept de hazırlandı.

Türk-İslam kültürel mirasının hem motif hem de sembolik içerik ile yansıtılması planlanan projede teknik ve sanat uygulamalarının mevcut yapıya uygun hale getirilmesi ve bütünlük arz etmesi amaçlandı.

2016 yılının ortalarında caminin dekorasyon ve süsleme projesi uygulanmaya başlandı. Hat yazıları, sedef Kur'an-ı Kerim muhafazası, mihrap, minber, kürsü, müezzin mahfili mermerleri, kubbe ve minare alemleri, boş ve doluluk durumunu gösteren ayakkabılık, konusunun uzmanı sanatkar ve teknik ekipler tarafından İstanbul'da imal edildi ve yerinde montajlandı. Caminin halıları Manisa Demirci ilçesinde dokundu. Caminin kubbesinde bulunan on kollu yıldız motifli avize ise Samsun'da üretildi.

DİTİB Merkez Cami mimarisiyle göz kamaştırıyor!

Avizesi bir ton ağırlığında

6 dönümlük arazide hayata geçirilen ve DİTİB Genel Merkezini de içinde barındıran bir külliye şeklindeki caminin toplam 17 bin metrekare kullanım alanı bulunuyor. Biri büyük 8'i küçük 9 cümle kapısı olan caminin avizesi 26 metrekarelik çapa sahip ve tam bir ton ağırlığında.


Külliyede ayrıca alışveriş ve ticaret merkezi, kadın ve erkeklere mahsus lokaller, sergi ve seminer salonu, 600 kişilik konferans salonu, geniş çaplı bir kütüphane ve çalışma ofisleri bulunuyor. Dış yüzeyi cam ve betondan meydana gelen şeffaf ve modern bir yapıya sahip olan caminin alt katında 120 araçlık otopark yer alıyor.

Cami, Almanya ve diğer Avrupa'nın diğer ülkelerinden Müslümanlar, okul grupları ve Köln'e gelen turistler tarafından da adeta ziyaretçi akınına uğruyor.

Avrupa'nın en köklü şehirlerinden olan Köln'ün sembol yapıları arasına giren cami, Avrupa'nın her yerinden gelen Müslümanlar başta olmak üzere, diğer milletlerden gelen turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

 


Geri Dön