26 / 04 / 2024

İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nin yeni binası göz kamaştırıyor!

İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nin yeni binası göz kamaştırıyor!

Türkiye’nin önde gelen okulları arasında yer alan İstanbul Atatürk Fen Lisesi, eğitim kalitesi kadar okul binasıyla da göz kamaştırıyor. 9 büyüklüğündeki bir depremde bile yıkılmayacak lise, Türkiye’nin LEED Platinum Sertifikası’nı alan ilk okul oldu.



Türkiye’deki ikinci fen lisesi olarak 1982 yılında kurulan İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nin binası depreme dayanıklı hale getirilmesi ve ihtiyaçları daha iyi karşılaması için 2018 yılında yıkılmıştı. Öğrenciler bir buçuk dönem Kadıköy Lisesi’nde eğitimlerini sürdürdü. 2019 yılının Eylül ayında yeni binasıyla eğitim öğretime başlayan okul, Türkiye’de en yüksek puanla öğrenci alan okullardan biri oluyor. Hürriyet'ten Abdullah Şanlı'nın haberine göre; geçtiğimiz günlerde enerji ve çevre dostu mimari yapılara verilen LEED Platinum Sertifikası’nı almaya hak kazanan okul, kendi elektriğini üretiyor, yağmur suyunu biriktirip kullanıyor ve 9 büyüklüğünde depremde bile yıkılmayacak. 

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, “Böylesine çevreci, böylesine üretken, kendi enerjisini kendi içerisinde bütünleştirebilen bir okulda yetişecek öğrenciler bu ülkenin umudu olacak. Belki buradan ülkemizin geleceğini kuracak çok yönlü önünü açacak bilim insanları yetişecek” diye konuştu.

1- KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR

Atatürk Fen Lisesi’nde 605 adet güneş paneli yer alıyor. Her biri 265 watt enerji üreten ve okulun çatısını baştan sona kaplayan paneller sayesinde saatte 145 kilowatt elektrik üretiliyor. Ayrıca hareket etmesiyle elektrik üreten asansörleri bulunan okul, ortalama 300 bin lira olan yıllık elektrik giderlerini kendisi karşılamış olacak. Yaz mevsiminde güneş enerjisinden daha çok faydalanacak okul, ekstra gelir de elde edecek.

2- YAĞMUR SUYU BİRİKTİRİYOR

Atatürk Fen Lisesi’nde gri ve siyah su toplama depoları da yer alıyordu. 5. Murat Av Köşkü olarak da anılan 40 dönümlük tarihi ve yeşil bir alanda bulunan okul, yağmur suyu ve atık suları da heba etmiyor. Kurulan özel sistemle filtrelenen bu sular bahçe sulaması ve rezervuarlarda kullanılıyor.

3- TEMİZ HAVA SİSTEMİ VAR

Okul içerisindeki tüm sınıflara havalandırma sistemi de kuruldu. Derslik ve laboratuvarlarda kirli hava belli bir seviyenin üstünde çıktığında karbondioksit ölçüm cihazları alarm veriyor. Pencerelerin üzerinde bulunan aparatlardan otomatik olarak içeriye temiz hava doluyor ve içerideki hava temizleniyor.

4- 9 DEPREMİNE DAYANIKLI

Her an yaşanabilmesi beklenen İstanbul depremi öncesi özellikle okul binalarında güçlendirme ve yenileme çalışmaları da yapılıyor. Atatürk Fen Lisesi de bu kapsamda en güvenli okullardan bir tanesi. 9 büyüklüğüne kadar yaşanabilecek bir depreme dayanıklı olan okulda herhangi bir yıkılma riski bulunmuyor.


 


Geri Dön