26 / 04 / 2024

Diyarbakır Gökdeleni'nin yıkımına başlandı!

Diyarbakır Gökdeleni'nin yıkımına başlandı!

Diyarbakır'da Dağkapı Meydanı'nın ıslah edileceği proje kapsamında, inşa edildiği 50 sene önce kentin ilk "gökdeleni" olarak nitelendirilen eski orduevi binasının yıkım çalışmaları başladı.



Diyarbakır'da Dağkapı Meydanı'nın ıslah edileceği proje kapsamında, inşa edildiği 50 yıl önce şehrin ilk "gökdeleni" olarak nitelendirilen eski orduevi binasının yıkım çalışmalarına başlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sur'un bitişiğinde yer alan Yenişehir ilçesindeki Dağkapı Meydanı'nı çevresiyle yeniden düzenlemek amacıyla "Dağkapı Meydanı Kentsel Yenileme Projesi"ni hayata geçiriyor.

Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla hayata geçirilecek projede, 1970'de "Gökdelen Oteli" olarak faaliyete açılan, o dönem kentin en yüksek binası olduğu için "gökdelen" olarak nitelendirilen, yaklaşık 40 sene Diyarbakır Subay Orduevi olarak kullanılan ve birkaç yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan 1400 metrekare alana kurulu 13 katlı bina, alınan karar üzerine yıkılıyor.

Bina yıkıldıktan sonra bu alan da meydana dahil edilecek, Dağkapı Meydanı ile meydana bakan binaların cepheleri iyileştirilecek, silüeti bozan yapılar kamulaştırılacak ve eski Dilan Sineması'na ait bina da kültür merkezine dönüştürülmüş olacak.

- Diyarbakırlılar projeden memnun

Esnaf Yusuf Özkul, yıkımına başlanan binanın, şehrin sembollerinden biri olduğunu belirtti. Bu yapının yıkılarak mevcut alanın yeşil alana dönüştürülmesini memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Özkul, "Şehrimizin yeşil alana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Doğru bir karar." diye konuştu.

Vatandaşlardan Naci Sever de kentin böyle bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu dile getirerek "Çok iyi olur. Diyarbakır'ın yeşil alana ihtiyacı var. Her taraf beton. Yeşil alanında faydası var." dedi.

Firma yetkililerinden Mustafa Çubuk, yıkım işleminin en kısa zamanda bitirilmesine çalışıldığını söyledi.

"Yaklaşık iki ay süremiz var. İnşallah buranın yıkımını bir ayda tamamlayacağız." diye konuşan Çubuk, çalışmalar tamamlandığında Diyarbakır'ın güzel bir alanı daha olacağını belirtti.

Özkan Çubuk da memleketlerine yapılacak bu projede katkılarının olmasından duydukları memnuniyete değindi.

- Orduevi TOKİ'ye devredilmişti

Tatlıcı ailesince Elazığ Caddesi ile Dağkapı Meydanı'nın kesiştiği kavşakta 1970'de Gökdelen Oteli olarak faaliyete açılan 13 katlı bina, bir yıl sonra Milli Savunma Bakanlığınca satın alınarak Diyarbakır Subay Orduevine dönüştürüldü.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin birkaç sene önce yaptığı incelemede, depreme dayanaklı olmadığı tespit edilen bina için yıkım kararı verilmişti.

Bunun üzerine bina boşaltılarak TOKİ'ye devredilmiş, 7. Kolordu Komutanlığı içerisinde yeni orduevi binasının inşaatına başlanmıştı.


Geri Dön