29 / 03 / 2024

Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasında sona gelindi!

Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasında sona gelindi!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yurtdışına açılan kapısı olacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasında son aşamaya gelindi. 2 yıl önce başlanan havalimanının gelecek ay hizmete girmesi planlanıyor.



Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yurtdışına açılan kapısı olacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasında son aşamaya gelindi.


Diyarbakır Havalimanı'nda, terminal binası ile apronun yetersiz olması nedeniyle yurtdışı seferler, hac dönemi dışında düzenlenemiyordu. Bu konudaki sıkıntı, yapımına yaklaşık 2 yıl önce başlanan ve gelecek ay hizmete açılması planlanan yeni terminal binası ile sona erecek.


Diyarbakır'da, 8. Ana Jet Üs Komutanlığınca "atış alanı" olarak kullanılan yaklaşık 1 milyon 100 bin metrekare arazi, Milli Savunma Bakanlığınca Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredilmişti. Burada bulunan mühimmat da temizlenmişti. 


Günde 10 bin yolcuya hizmet verecek

Diyarbakır Havalimanı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da körüklü tek havalimanı olma özelliğini taşıyacak. Yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli havaalimanına günde 100 uçağın iniş kalkış yapması bekleniyor. Havalimanı günlük 10 bini aşkın yolcuya hizmet verecek. 


Diyarbakır Havalimanı terminal binası maliyetinin, 29 milyon lira tutarındaki apron ve taksi yolu ile toplam 257 milyon liraya mal olacağı, ek tesisler ve çevre yolu bağlantılarıyla maliyetin 300 milyon liraya ulaşacağı belirtildi.


Yeni havalimanının hizmete girmesiyle yurtdışı seferlere de başlanacak. Bu sayede Güneydoğu dünyaya açılacak.


Ekonomi ve turizme altyapı hizmeti 

Yeni terminal binasının, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Diyarbakır'ın yanı sıra Güneydoğu'nun ekonomi ve turizm alanında gelişmesi için önemli altyapı hizmeti sağlayacağı düşünülüyor.


Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının hizmete girmesiyle Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine uçak seferleri düzenlenecek. Böylece havalimanı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin turizm, ticaret ve sosyal yaşamına büyük katkı sağlayacak, bölge ekonomisini canlandıracak, yatırımlar artacak.


"Doğu ve Güneydoğu'nun körüklü ilk havalimanı 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) Diyarbakır Havalimanı Müdürü Mustafa Durak, AA muhabirine, yeni terminal binasının tamamlanmasının ardından Diyarbakır'dan uluslararası seferlerin düzenleneceğini söyledi.


Durak, 87 bin metrekare kapalı alana sahip terminal binasında 6 köprü ve bin 38 araçlık kapalı otopark, arıtma tesisi ve ısı merkezinin yer alacağını ifade etti.


Yeni apron sayesinde 10 uçağın aynı anda yolcu indirip alabileceğine işaret eden Durak, şöyle dedi:


"Günde 50 iniş, 50'de kalkış olmak üzere 100 uçak seferi düzenlenecek. Aprondan 6'sı körüklü olmak üzere toplam 10 uçak, bir saat dilimi içerisinde hizmet alacak.


Mevcut havalimanı, kapasite yetersizliğinden sadece umre ve hac döneminde yurtdışı seferlerine açık bulunurken, yeni terminal binası tamamlandığında Avrupa ve komşu ülkelere çok sayıda uçak seferi gerçekleştirilecek."


Sabah


Geri Dön