19 / 04 / 2024

Diyarbakır Hipodromu turizme ivme kazandıracak

Diyarbakır Hipodromu turizme ivme kazandıracak

Türkiye Jokey Kulübü tarafından iki yılda 17 milyon liraya inşa edilen yeni hipodrom Diyarbakırlıların 39 yıllık yarış hasretine son verdi



Bugün start alacak yarışların tarım ve hayvancılık sektörü dışında turizme de ciddi bir ivme kazandırması bekleniyor. Diyarbakır'da at yarışları 39 yıl aradan sonra bugün yeniden başlıyor. TJK Başkanı Behçet Homurlu,"Bir dönemin güzel bir anısı olarak hatırlanan at yarışlarının yeniden başlaması sadece ekonomik açıdan değil, sosyal açıdan da bölgeye önemli katkılar sağlayacaktır" dedi. At yarışları yapımı iki yıl süren ve 17 milyon liraya mal olan Diyarbakır hipodromunda koşulacak. Yarışların at sahipleri, antrenör, seyis, yetiştirici ve besicilik dahil birçok sektörü Diyarbakır'a çekeceğini ve bunun da ciddi bir istihdam sağlayacağını kaydeden Homurlu, "Yarışlar rakamsal olarak bir şey söylemek mümkün olmasa da şehir ekonomisine ciddi bir ivme kazandıracak" şeklinde konuştu.

1500 KİŞİLİK TRİBÜN
TJK'dan edinilen bilgilere göre, Diyarbakır Hipodromu'nda bugün başlayacak sezon, 25 Kasım 2009 günü sona erecek. Yarışlar, haftada bir gün, çarşamba günleri yapılacak. Hipodromda, toplam 10 yarış gününde 70 koşu gerçekleştirilecek. 30 Eylül'de yapılacak yarışlarda, Vali Kupası ve Açılış Kupası sahiplerini bulacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Koşusu ise 18 Kasım'da yapılacak. Hipodrom, Mardin yolunun 22'nci kilometresinde bulunan Çınar İlçesi, Beşpınar Köyü'ndeki 1500 dekar arazi üzerinde inşa edildi. Yarışların 20 metre eninde ve 1600 metre uzunluğunda kum pistte yapılacağı Diyarbakır Hipodromu'nda 1500 seyirci kapasiteli tribün, at hastanesi, padok, doping kontrol binası, kır kahvesi, nalbanthane, 5 bloktan oluşan toplam 120 box ahır bulunuyor.

RESMİ AÇILIŞ 30 EYLÜL'DE
Hipodromda yetiştiricilik ve yarışçılıkla ilgili birimlerin yanı sıra atçılık eğitim tesisleri de bulunuyor. Bölgede atçılığın canlanmasını da sağlayacak hipodrom tesisleri, bölge halkına yeni iş imkanları sağlayarak, ekonomik ve sosyal gelişimine de katkıda bulunacak. Hipodromun resmi açılışı ise 30 Eylül'de yapılacak.

Türkiye'de sektör krizde % 30 büyüdü
TJK verilerine göre, Türkiye'de at yarışları pazarının toplam büyüklüğü 1 milyar doları aşıyor. Toplam 30 bin kişiye istihdam sağlayan sektör devlete her yıl 600 milyon liranın üzerinde vergi veriyor. Dünyada at yarışları bahisçiliği yaşanan krizden ötürü ciddi anlamda daralırken, Türkiye'de sektör yüzde 30 civarında büyüdü.

Belediyeye 2.5 milyon lira kazandıracak
Yasal mevzuat gereği yarışların yapıldığı illerin belediyelerine de yarışseverlerin yatırdıkları kupon bedelleri üzerinden 'katkı payı' adı altında para ödeniyor. Bu durumda Diyarbakır'ın DTP'li Büyükşehir Belediyesi'nin de kasasına yılda en az 2.5 milyon liranın gireceği tahmin ediliyor.
Sabah/Ufuk ŞANLI


Geri Dön