19 / 04 / 2024

Diyarbakır'da 10 tesisin açılış ve temel atma töreni yapıldı!

Diyarbakır'da 10 tesisin açılış ve temel atma töreni yapıldı!

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 3 tesisin açılışının yapılacağı, 7 tesisin de temelini atılacağı törene katıldı...




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Gezi'de amaç ağaç meselesi değildi. Çözüm sürecinin önünü kesmek, ülkemizin yükselişini, milletimizin refah seviyesinin artmasını, huzur ikliminin bozulmasını isteyenlerin ortaya attıkları Gezi hadisesinde muvaffak olamadılar, 17 Aralık komplolarıyla bu huzur iklimini bozmaya gayret ediyorlar" dedi.


Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 3 tesisin açılışının yapılacağı, 7 tesisin de temelini atılacağı törene katıldı.


Bakan Eroğlu, Ziya Gökalp Kapalı Spor Salonundaki törende yaptığı konuşmada, GAP Eylem Planının 2008 yılında Başbakan Erdoğan tarafından Diyarbakır'da açıklandığını anımsatarak, bugün 10 dev tesisin Diyarbakır'da açılış ve temel atma töreninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


- Diyarbakır'a 11 yılda 15 katrilyonluk yatırım


10 tesisin maliyetinin 385 milyon lira olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, "GAP Eylem Planından önce yatırım için burada ödenek bekleniyordu. Sulamaların Diyarbakır'da 41 yılda bittiği söyleniyordu. Şimdi zamanla yarışıyoruz. Çünkü Başkanımız bugüne kadar ödenek konusunda ne istediysek fazlasını verdi. 11 yılda 15 katrilyonluk yatırım sadece Diyarbakır'a yapıldı. Birileri laf biz ise hizmet üretiyoruz" diye konuştu.


Bakan Eroğlu Diyarbakır'a 28 tesisin müjdesi ile geldiğini kaydederek, bunların maliyetinin 2 milyar 285 milyon lira olduğunu belirtti.


28 tesisin 22'sinin DSİ'ye ait olduğunu kaydeden Eroğlu, şöyle konuştu:


"Gelecekte dünyada en önemli sektör gıda arzı olacak. Dolayısıyla biz GAP bölgesini gıda üretim ve ihracat üssü haline getirmeye çalışıyoruz. Müjdelediğimiz tesislerden 11'i sulama, 4'ü baraj, 2'si içme suyu ve 3'ü de dere ıslahıdır. Bu tesisler sayesinde 1 milyon 433 bin dekar arazi modern sistemle sulamaya açılacak. Orman Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün de 6 projesi var. Bunlar içinde en önemlisi Kralkızı Dicle Cazibe Sulaması ve Silvan Barajı Projesi. Bunlar 4 milyon dekarlık alanı sulayacak muhteşem yatırımlar. Bugün Pamukçay ve Ambar Barajlarının temelini atıyoruz. Yıllardır hasretle beklenen söz verilip de yapılamayan 4 dev  barajı yapacağız, ihalesi yapıldı. Ergani, Çermik, Kuruçay ve Başkaya Barajlarının sözünü veriyoruz. Ergani ilçesindeki su sorununu çözmek bizim vazifemiz değilken ilçedeki su meselesini kökünden çözecek içme suyu arıtma tesisinin de temelini atacağız. Erganilileri 2045 yılına kadar susuzluktan kurtaracağız."


-  "76 şehrin su meselesini 2060 yılına kadar kökten çözdük"


Bakan Eroğlu, Diyarbakırlılara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selam ve sevgilerini getirdiğini ifade ederek, Başbakanın liderliğinde Türkiye'de her alanda muhteşem bir dönüşüm olduğunu kaydetti.


"Türkiye'de paramızın yanında 6 sıfır vardı. enflasyon canavarını hatırlarsınız. 9 aylık borçlanma faizi yüzde 63 idi. Toplanan vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyordu" diyen Eroğlu o dönemin defterinin kapandığını belirtti.


Eroğlu, IMF'ye olan 23,5 milyar dolar borcun ödendiğini hatırlatarak, konuşmasın şöyle sürdürdü:


"Batmış bankaların vatandaşa borcunu Hükümetimiz ödedi. Yıllarca konut edindirme adıyla toplanan KEY borçlarını ödedik. 13,5 katrilyon milletten, 'Zorunlu tasarruf' diye toplanan parayı biz ödedik. Merkez Bankasının kasası doldu. Tüm Türkiye'de muazzam yatırımlar yapılıyor. DSİ'de bin 763 dev tesis açıldı. Bunlar içinde 268 dev baraj ile 20 milyon dekar arazi sulamaya açıldı. 76 şehirde su yokken 11 yılda 76 şehrin su meselesini 2060 yılına kadar kökten çözdük. Bini aşkın dereyi ıslah ettik." 


- "Gezi'de amaç ağaç meselesi değildi"


"Gezi'de amaç ağaç meselesi değildi. Çözüm sürecinin önünü kesmek, ülkemizin yükselişini, milletimizin refah seviyesinin artmasını, huzur ikliminin bozulmasını isteyenlerin ortaya attıkları Gezi hadisesinde muvaffak olamadılar, 17 Aralık komplolarıyla bu huzur iklimini bozmaya gayret ediyorlar" ifadelerini kullanan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:


"Geziyi Başbakanımızın adeta gövde ve başını taşın altına koyduğu bu çözüm sürecinin önünü kesmek, ülkemizin yükselişini, milletimizin refah seviyesinin artmasını istemeyen, huzur ikliminin bozulmasını isteyenler ortaya attı. Meselenin özü bu. Çünkü son 11 yılda 3 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. Mesele ağaç değil. İnşallah huzur iklimini bozmak isteyenlere millet 30 Mart'ta gerekli cevabı verecek, onları sandığa gömecektir. Millet barışa, huzura susamıştı artık bunun tadını aldı. Bunun bozulmasına asla hiç kimse müsaade etmeyecektir. 76 milyonun birlik ve beraberliği daha da perçinlenmiştir." 


- Kırklar Dağı'ndaki yapılaşma


Diyarbakır Valiliğince hazırlanan kentteki tarihi mekanların yer aldığı tarihi Kırklar Dağı için yazılan "Suzan Suzi" şarkısının seslendirildiği tanıtım filminin gösteriminin ardından söz alan Bakan Eker ise tanıtım filminde Diyarbakır kültürü ve onun motiflerinin yer aldığını ifade ederek, "Kırklar Dağı'nın üzerindeki ziyaretin türküye konu olan hicap duygusuyla bir suç işlendiği düşünülüyor ve 'Ziyaret çarptı bizi' deniyor. Kırklar Dağı gibi Diyarbakır için çok önemli değere sahip yeri imara açıp 15-20 katlı apartmanlar dikenlere biz, 'ziyaret çarpsın' demeyiz, kültürümüzde yok bu. Beddua etmeyiz ama Diyarbakırlılar 30 Mart'ta oylarıyla çarpsınlar onları" dedi.


Bakan Eker, Diyarbakır'ın çok büyük tarihi ve kültürel değere sahip olduğunu vurgulayarak, ancak son 30 yılda yaşananlar nedeniyle Diyarbakır'ın bu değerleriyle değil kan ve gözyaşı ile anıldığını belirtti.


"Medya Diyarbakır'dan bahsedince bunları vermiyor, gözyaşlarını yakılıp yıkılan yerleri gösteriyor. Sayın Başbakanımız gözyaşını dindirmek, sönen ocakları tekrar tüttürmek, babaların yürek sızısına merhem olmak, gençlerin dağlarda, şehirlerde ölmesi yerine gelecek için umut türküleri söyleyecekleri medeniyet inşa edilecek bir ortamın oluşması için çözüm sürecini başlattı" diyen Bakan Eker, Türkiye'nin en derin, en kanlı problemini çözme konusunda büyük bir cesaret ve liderlik örneği gösterildiğini kaydetti.


- "Teröre inat barışa sarılıp, barışı tesis edeceğiz"


Herkesin barıştan ve huzurdan aynı derecede memnun olmadığına işaret eden Eker, şöyle konuştu.


"Bazıları Başkanımızın bu çabasını, hükümetimizin bu insiyatifini baltalamak ve tekrar Türkiye'yi kanlı bir türbülansın içine çekmek için boş durmuyor. Gezi olayları dahil Türkiye'de paralel yapının, paralel çetelerin yaptıkları tüm eylemlerin, faaliyetlerin esas menşeinde çözüm sürecini baltalamak var. Çünkü 90 yıldır kimse bu barışı kalıcı bir hale dönüştürmek için bu kadar önemli bir adım atmamıştı. Bunu konuşanlar bile itibarsızlaştırma saldırılarıyla karşılaştılar. Rahmetle Özal Kürt meselesine ait bazı cümleler kullandı diye onu itibarsızlaştırmak için bir sürü saldırı ve eylem yaptılar. Bin yıldır Süryani, Ermeni, Müslüman, Hristiyan, Kürt, Türk bu bölgede, bu kentte barış içinde yaşadı. Ne zaman ki medeniyet kodlarımızı kaybettik ne zaman ki barışın şifrelerini unuttuk, o zaman bu şehirde kan akmaya başladı. Biz tekrar huzurlu ve barışın olduğu günlerin yeniden gelmesinde kararlıyız. Başkanımıza bunun için saldırıyor, hükümetimizi bunun için hedefe koyuyorlar. Bunları bileceğiz ve bunlara meydan vermeyeceğiz. Kimselerin yapamadığını Başbakan yaptı. Bize oy veren, vermeyen, karşı gelen, gelmeyen herkes ne diyordu?, 'Bu işi çözse çözse Tayyip Erdoğan çözer. Milletin sesine kulak verdi, 'Ben barışın elçisi, barışın Başbakanı olacağım' dedi. Barış sürecini kalıcı hale getirmek, çözüm sürecini nihayete erdirmek için çaba içindeyiz. Yapılan saldırılar ve engelleme çabaları asla bizi durduramaz ve yıldıramaz. Teröre inat barışa sarılıp, barışı tesis edeceğiz."


- "Biz başkaları gibi yıkıcı ve tahammülsüz değiliz"


Bakan Eker, Diyarbakır'da 42 bin çiftçiye aktarılan hibe desteğin 2 katrilyon 2 trilyon lira olduğunu kaydederek, Diyarbakır'a tarım ve hayvancılığın gelişmesi için örnek projeler getirildiğini söyledi.


Bunların tamamlanması halinde bölgenin Ortadoğu'nun gıda üssü haline geleceğine dikkati çeken Eker, "Silvan ile Kralkızı Dicle Barajları tamamlanmak üzere. Bunlar tamamlandığında mevcut sulamalarla Diyarbakır'ın tarım arazisinin yüzde 90'ı aşkını sulanmış oluyor. Bu berekettir. Bugün açılışını yapacağımız, temelini atacağız 10 tesisin toplam 385 milyon liralık yatırımıyla Diyarbakır inşallah yeni bir kapı açmış olacak. Biz başkaları gibi yıkıcı ve tahammülsüz değiliz. Demokratikleşme ve sivilleşmeyi özümsemişiz. Sadece isminde demokrat olanlar gibi değil, bizim gibi düşünmeyen herkese de saygılı olmasını biliyoruz. Bazılarının isminde barış var ama barışcı davranmıyorlar, demokrasi var ama demokrasi de sadece kendileri için istedikleri birşey. Bizim tutumumuz farklı. Barış herkes için, demokrasi herkes için. AK Parti bunun mücadelesini veriyor." 


Bakan Eker, 30 Mart'ta barışa, çözüme ve Diyarbakır'ın kalkınmasına sahip çıkılmasını arzu ettiğini ifade ederek, "Diyarbakır barışı çok özledi, kalkınmayı çok arzu ediyor ve herkesten de çok hak ediyor" dedi.


 Törende Çermik ilçesinin Keklik köyünde gelir getirici badem ağacı dikili parsellerin kura ile belirlenen sahiplerine sertifikaları verildi.


Ambar Barajı ile Kralkızı Dicle Cazibe Sulaması 3. kısım şebeke yapımının temelleri canlı bağlantı ile atıldı.


Müteahhit firma ile yapılan anlaşma sonucu Bakanlar Eroğlu ve Eker, Ambar Barajının 10 Aralık 2015'te saat 11.59'da, Kralkızı Dicle Cazibe Sulaması 3. kısım şebekesinin 1 Nisan 2016 tarihinde yapımının tamamlanması için firma yetkilisi ile sözleşme imzaladı. 


Tören toplu şekilde 3 tesisin açılışının yapılması, 7 tesisin de temelinin atılmasıyla sona erdi. 


Daha sonra Bağlar ilçesindeki bir AVM'ye geçen Bakanlar Eker ve Eroğlu, yaklaşık 1 saat esnaf ziyaretinde bulundu.



AA


Geri Dön