26 / 04 / 2024

Diyarbakır'daki Gazi Köşkü'nün akıbetiyle ilgili soru önergesi verildi!

Diyarbakır'daki Gazi Köşkü'nün akıbetiyle ilgili soru önergesi verildi!

Diyarbakır'da bulunan ve 2016 yılında ziyarete kapatılan Gazi Köşkü'nün akıbeti ve çeşitli iddialar meclis gündemine taşındı. CHP'li Karaca, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Diyarbakır'da bulunan ve 2016 yılında ziyarete kapatılan Gazi Köşkü'nün akıbetine ve çeşitli iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Karaca, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Karaca, ''Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1916 yılında geldiği Diyarbakır'da kaldığı köşk Diyarbakır Belediyesi kendisine hediye etmiştir. Köşk o günden sonra Atatürk Köşkü olarak tanınmıştır. Sur ilçesinde yaşanan hendek ve terör olayları sırasında 1 yıl boyunca kapalı olan, 10 Ağustos 2016 tarihinde de, köşke çok yakın bir noktada, terör örgütü üyeleri tarafından yol kenarına park edilmiş bomba yüklü aracın Çevik Kuvvet Polisi'ne ait servis aracının geçişi sırasında patlatılması sonucu meydana gelen şiddetli patlamada köşkün dış ve iç sıvaları dökülmüş, camları kırılmış, ahşap kapı ve pencere kasaları da tahrip olup yerinden fırlamıştı. 2016 yılından bugüne Gazi Köşkü kapalıdır. Kapalı olmasının gerekçesi olarak da tadilat gösterilmektedir. Basına yansıyan haberlerde Atatürk Köşkü'nde 2019 yılında restorasyon çalışmalarına başlandığı bilgisi yer almaktadır. Fakat Gazi Köşkü'nde herhangi bir çalışma olmadığı çevrede yaşayan yurttaşlar tarafından iddia edilmektedir'' diye konuştu. 

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın soruları:
1- 2016 yılında meydana gelen olaylardan sonra ziyarete kapatılan Gazi Köşkü neden hala açılmamıştır? 
2- Yaklaşık 5 yıldır çalışmaların bitmemesinin nedeni nedir? 
3- 2016 yılında ziyarete kapatılan Gazi Köşkü'nde neden 3 yıl sonra, 2019 yılında çalışmalar başlamıştır? 
4- Gazi Köşkü'nde tadilat olmadığı iddialarına karşı kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız? 
5- Gazi Köşkü'nde bugüne kadar yapılan çalışmalar nelerdir? 
6- Gazi Köşkü ne zaman ziyarete açılacaktır? 
7- Gazi Köşkü'nde bulunan eşyaların listesi tadilat öncesi kayıt altına alınmış mıdır? Alınmış ise tadilat öncesi köşkteki eşya listesi nedir? 
8- Tadilat yapıldığı iddia edilen dönemde köşkte soygun iddiaları gerçek midir? Gerçekse köşkteki eşyalarda kayıp var mıdır? 


Geri Dön