25 / 04 / 2024

Diyarbakır'ın elektrik sorunu TBMM'de!

Diyarbakır'ın elektrik sorunu TBMM'de!

İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Diyarbakır'da bazı yerleşim yerlerinin elektrik sorununa ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularını, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a iletti.



Diyarbakır ın elektrik sorunu TBMM de!


İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Diyarbakır'da bazı yerleşim yerlerinin elektrik sorununa ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularını, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a iletti.


Tanal önergesinde "Kamu hizmeti, idarenin görevini yerine getirmek üzere üstlendiği kamu yararına dönük bir faaliyet olarak ele alınmaktadır. Bu faaliyet kendine özgü bir hukuki rejime sahiptir. Bu hukuksal rejim, yürütülürken uyulması gereken ilkeler bakımından ve hangi usullerle yürütülmesi gerektiği konusunda bir özgülük göstermektedir. Kamu hizmetinin konusu ise, toplumun gündelik ihtiyaçlarını karşılamak için idarece sunulan edimler ve bu edimlerin düzenli, sürekli ve nesnel bir şekilde sunulması için yapılan düzenlemeler oluşturur." dedi.


Elektrik üretimi, dağıtımı ve iletimi kamu hizmetin niteliğini taşıdığını belirten Tanal "Elektrik piyasası faaliyetlerinin arz güvenliğini ve kamu hizmeti gerekliliklerini sağlayacak uyum içinde yürütülmesi adına düzenleme, denetleme ve kolluk faaliyetlerinde bulunma işlevlerini yerine getiren kamu kurumlarının yaptığı şüphesiz bir kamu hizmeti faaliyetidir. Kamu hizmeti olab elektrik dağıtım, üretim, iletim ve denetimi Diyarbakır'da Dicle Edaş tarafından yapılmaktadır. 


Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesi yetkililerinin Dicle Edaş ile yapmış olduğu görüşmeler sonrası elektrik nakil için hatların hazır olduğu ve bir sorun kalmadığı ve projenin Diyarbakır'a iletilmesine karşın Çüngüş ilçesi Çaybaşı köyüne bağlı Deniz, Engindere, Kaçer, Şirvare mezraları sakinlerinin Çüngüş kaymakamlığına ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına başvuru yapılmasına rağmen, mezra sakinlerine Dicle Edaş'ın masraf ve maliyeti karşılamadığı öne sürülerek elektrik hizmeti vermemesi bu mezraların sakinlerine kamu hizmeti gerçekleşmediğini göstermektedir." diyerek 2 soru sordu.


Tanal'ın soruları

1-Kamu hizmeti olan elektrik üretimi, dağıtımı ve iletimini yapan Dicle Edaş Çüngüş ilçesi Çaybaşı köyüne bağlı; Deniz, Engindere, Kaçer ve Şirvare mezraları sakinleri başta Çüngüş Kaymakamlığı olmak üzere ilgili kurumların tamamına gerekli başvurularda bulunmuş mudur? Bu duruma ilişkin bir işlem yapılmış mıdır?


2-Başvurular sonrası Dicle Edaş konu ile ilgili bir çalışma yapmış mıdır? Eğer bir çalışma yapılmış ise bu çalışmayı açıklar mısınız?





Geri Dön